Csökkent a Rába nyeresége

Rába
A Rába-csoport adózott vesztesége több mint 429 millió forint volt 2019 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi csaknem 7 millió forinttal, így a társaság háromnegyedéves adózott eredménye 32,7 százalékkal, 425 millió forintra csökkent az egy évvel korábbihoz képest – közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A harmadik negyedévi veszteség nagy részét az árfolyam alakulása miatti több mint 388 millió forintos nettó pénzügyi veszteség tette ki.    A csoport üzemi szinten a harmadik negyedévben 37 millió forint veszteséget ért el, az egy évvel korábbi 51 milliós nyereséggel szemben, míg az első három negyedévben 97 millió forinttal meghaladva az előző évit, 1,192 millió forintra nőtt az üzemi eredmény.    A tájékoztatás szerint a harmadik negyedévben a futómű üzletág 125 millió, az alkatrész üzletág 99 millió forinttal növelte operatív nyereségét, a jármű üzletág azonban 264 millió forinttal elmaradt a tárgy időszaki profitjától.    Az első három negyedévet tekintve a futómű üzletág 333 millió, az alkatrész 472 millió, a jármű üzletág pedig 504 millió forint nyereséget realizált.     A társaság árbevétele csoport szinten 10,28 milliárd forint lett a harmadik negyedévben, 0,7 százalékkal bővült éves szinten, míg az első három negyedévben csaknem 38 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 34,7 milliárd forintról.     A negyedévben az alkatrész üzletág 13 százalékos árbevétel növekedést, a futómű üzletág 1,8 százalékos forgalom mérséklődést, a jármű üzletág pedig 15,0 százalékkal csökkenő értékesítést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest.      Az első három negyedévet tekintve az alkatrész 17,5, a jármű üzletág pedig 32,4 százalékos bővülést ért el, míg a futómű üzletág 4,4 százalékos forgalomcsökkenést realizált.

A konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) csoport szinten a harmadik negyedévben 16,4 százalékkal csökkenve 471 millió forintot ért el 2018 azonos időszakához képest, míg az első háromnegyed évben 4,7 százalékkal növekedve 2,7 milliárd forint lett.

A tájékoztatás szerint a harmadik negyedévben a releváns értékesítési piacokon jelentős volatilitás és eltérő aktivitás volt jellemző. Az európai piac korábbi növekedését annak drasztikus korrekciója követte, míg az orosz tehergépjármű piac korábbi csökkenése mérsékelt növekedésbe fordult. Mindezek mellett a meghatározó jelentőségű mezőgazdasági szegmens továbbra is alulmúlta a korábbi értékesítéseket.

A cégcsoport üzletmenetét jelentősen befolyásoló tényező az is, hogy a Honvédelmi Minisztériummal 2018-ban megkötött új keretszerződés 2019-re esedékes megrendelései nem realizálódtak, az idei évben ebből értékesítési árbevétel nem várható a Rábánál. A 2020-as és az azt követő évek tartalommal való megtöltésén dolgoznak – közölték.

Az árfolyamkörnyezetet illetően mind a társaság devizaforgalmában kisebb részarányt képviselő dollár esetében, mind a jelentős devizasúllyal rendelkező euró esetében növekedés volt tapasztalható 2019 első három negyedévében: a dollár átlagárfolyam 8,0 százalékkal, az euró árfolyam 1,8 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi szintekhez képest – jegyezték meg a jelentésben.