Vezeték nélküli forgalmi jelzőlámpa fejlesztője kapta az első Közlekedési Innovációs Díjat

Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa nyerte el az egymillió forintos pénzjutalommal járó Közlekedési Innovációs Díjat. A győztes pályamunka olyan környezettudatos, gyorsan telepíthető és olcsón üzemeltethető jelzőlámparendszer lett, amely alternatívája lehet a hagyományos megoldásnak.

November 14-én ünnepélyes keretek között, idén először adták át a Közlekedési Innovációs Díjat, amelyet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) közösen alapított. A díj odaítélésekor a független szakértőkből álló bírálóbizottság figyelembe vette, hogy a pályázattal kapcsolatban már megvalósult, kézzelfogható eredmények is rendelkezésre álltak, a prototípus megbízhatóan működik. A fejlesztés tudományos eredményeit szakfolyóiratokban publikálták, és már a használatiminta-oltalom bejegyzésére is sor került.

Dr_Tettamanti_tamas

Bartal Tamás, a NÚSZ vezérigazgatója, a díj ötletgazdája elmondta: „a közlekedésinnovációs kezdeményezések felkarolása és nyilvánossággal történő megismertetése a vállalat egyik küldetése. Fontos cél volt továbbá a fiatalok támogatása, így a közlekedési szakma eredményeinek bemutatása és elismerése, ami végeredményben Magyarország versenyképességéhez is hozzájárul.”