200 000 jármű 39 hónap alatt

A Volkswagen Haszonjárművek gyárában, a lengyel Września városában termelési rekord ad okot az ünneplésre. A gyártás 2016. szeptemberi megkezdése óta a mindössze hároméves rekordidő alatt épült üzemben összesen 200 ezer Crafter és MAN TGE járművet gyártottak.

A mérföldkőnek számító jármű egy dobozos Crafter volt 177 lóerős 2,0 literes TDI motorral és 6 fokozatú kézi sebességváltóval. A mélytenger-kék festéssel készült jármű Lengyelországban marad, egy Zielona Góra-i kisvállalathoz kerül. A gyártás 2016 őszén történő megkezdése óta a Volkswagen Haszonjárművek üzemében eddig mintegy 172 600 Craftert és az MAN testvércsoportnál 27 400 Crafter alapú TGE modellt gyártottak.

Az ügyfelek számára világszerte kiszállított Crafterek száma 2019 januárjától októberéig összesen 56 400 darab, ez az előző év azonos időszakához képest 25,2 százalékos növekedést jelent.

A rekordidőnek számító, mindössze 23 hónap alatt épült gyár 2016 őszén kezdte meg működését. 2018 szeptembere óta a gyár három műszakban napi 420 járművet gyárt. 2018 októberére, azaz csak két évvel a gyártás megkezdése után, már a 100 000. jármű, szintén egy Crafter gördült le a szerelőszalagról. A gyárban több mint 3000 dolgozó gyártja a Crafter-t és a MAN TGE-t, valamint ezek mellett az egyedi járműveket, így a közelmúltban az 1000-es Grand California-t, a Volkswagen Haszonjárművek új, Crafter-alapú lakóautóját, amely két változatban kapható.

Crafter

Két különböző tengelytáv, három hosszúság, három tetőmagasság, első, hátsó vagy négykerék hajtás, valamint számos felépítmény- és átalakítási megoldás gyárilag – a Volkswagen Crafter annyira változatos, mint a feladatai, amelyekre tervezték. Az olyan szokásos biztonsági rendszerek, mint az ütközés utáni fékezés és az elektronikus menetstabilizáló (ESC) segítenek a járművezetőnek, és további biztonságot nyújtanak. A 9,9-től 18,4 köbméterig terjedő raktér négy-hat euró raklap számára biztosít helyet. A Crafter 8 fokozatú automatikus sebességváltóval is megrendelhető, ez az osztály egyetlen járműve, amely ezt a lehetőséget kínálja. Az e-Crafter alakjában van egy teljesen elektromos hajtásrendszer is városi használatra. Ennek a járműnek a gyártása a közelmúltban lépte át az 1000 darabos határt.

Volkswagen Poznań

Volkswagen Poznań Sp. z o.o. a legnagyobb járműgyártó Lengyelországban. 2018 rekord év volt a cég történetében, több mint 266 800 jármű gördült le az ottani gyártósorokról. A Volkswagen Poznań egyben a legnagyobb munkáltató is Lengyelországban, négy gyárában 11 000 alkalmazottal működik. Poznańban található az öntöde és az az üzem is, amely a Caddy és a Transporter modelleket gyártja a Volkswagen Haszongépjárműveknek. Swarzędzben található a gyártóüzemi járműpark, a beszállítói park és az egyedi járműgyártó létesítmény, míg Września a Crafter és a MAN TGE, valamint a két modell alapján gyártott egyedi járművek gyártóhelye.