Dübörög a hazai járműipar

A járműgyártás 9,6 százalékos és a számítástechnikai, illetve elektronikai termékek gyártásának 7,3 százalékos növekedésének köszönhetően az ipari termelés októberben 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal emelkedett a kibocsátás – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,4 százalékkal csökkent. Az éve első tíz hónapjában az ipari termelés 6,3 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,4, a belföldi értékesítés 6,2 százalékkal nőtt.      Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,1, míg az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.    A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártáson belül a közúti gépjármű gyártásának volumene 9,6, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,7 százalékkal nőtt.    A legnagyobb mértékben, 21,9 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipari export volumene 8,2 százalékkal, a feldolgozóiparé 9,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A  járműgyártás kivitele 15,2, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerexport 8,0 százalékkal, a gyógyszerkivitel 8,4 százalékkal, a villamosberendezések exportja 27,1 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

Az ipar belföldi értékesítése 4,1, ezen belül a feldolgozóiparé 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A szeptemberi 22,3 százalékról 5,5 százalékra esett vissza a járműgyártás belföldi értékesítésének növekedési üteme és 10,0 százalékról 1,3 százalékra az élelmiszeriparé. A számítástechnikai és elektronikai termékek belföldi értékesítése folytatta az idei évre jellemző mélyrepülését, októberben és az első tíz hónapban egyformán 10,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A gépgyártás és a villamosberendezések gyártása 8,6, illetve 28,6 százalékkal növelte belföldi eladásait.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 0,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél. Az új belföldi rendelések 2,4, az új exportrendelések 0,7 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány október végén 10,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az exportrendelések 11,0 százalékkal, a belföldi rendelések állománya 6,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly októberinél.