Akkumulátor-gyárat létesít Németországban a Bosch

Üzemet létesít Németországban hibrid járművekben alkalmazott akkumulátorok gyártására a Bosch – jelentette be az autóipari alkatrész beszállító konszern.

A németországi Eisenach városban már gyártja kísérleti jelleggel a Bosch a hibrid autókban használt 48 voltos akkumulátorait, kereskedelmi tételekben azonban csak kínai üzemében készülnek ilyen akkumulátorok. Az eisenachi üzemben 2021-ben kezdi meg a Bosch a 48 voltos akkumulátorok gyártását. Az üzem 120 alkalmazottat foglalkoztat majd.

Az akkumulátorokhoz való cellaegységeket a kínai CATL szállítja a két cég között tavaly megkötött stratégiai együttműködési szerződés keretében. A CATL az Erfurter Kreuz ipari parkban létesít üzemet akkumulátor cellák gyártására. A gyártás beindulásáig Kínából szállítja az akkumulátorcellákat a CATL a Bosch számára.

A 48 voltos akkumulátorokra épülő elektromos hajtás a járművek benzinmotorjait támogatja és így az üzemanyagfogyasztás csökkentéséhez járul hozzá. Ellentétben a plug-in-hibrid járművekkel, az ilyen hibrideket nem lehet külső áramforrásról tölteni, hanem a jármű fékezésekor keletkező energiát tárolja el. A Bosch prognózisa szerint 2025-re a világszerte értékesített új autóknak 20 százaléka rendelkezik majd 48 voltos akkumulátor technológiával.