Jól megy a Stadlernek

Rekordmagas megrendelések mellett növelte forgalmát és nyereségét tavaly a svájci Stadler Rail AG vasúti gépgyártó vállalat.

Az MTI-hez eljuttatott éves beszámoló alapján a Stadler Rail AG tavaly 444 személyvagont és mozdonyt szállított le megrendelőinek, 80 százalékkal többet mint az előző évben.     Az értékesítési árbevétel 60 százalékkal 3,2 milliárd svájci frankra emelkedett. A működési eredmény a 2018-as 151 millióról 194 millió svájci frankra, a nettó nyereség pedig 119 millió svájci frankról 29 millióra emelkedett. A Stadler az idei évre változatlan devizaárfolyamon a forgalom kétszámjegyű százalékos növekedésére és a 2019-essel nagyjából megegyező eredményre és eredményességre számít a kapacitásbővítő beruházások költségei miatt.

A Stadler 3,2 milliárd frankos tavalyi bevétele egyes nagyobb beszerzési projektek, például a Greater Anglia elhalasztása miatt kevesebb lett a vártnál, ami a működési eredményen is éreztette hatását, miután a bevételarányos jövedelmezőség 11,1 százalékra csökkent 14,5 százalékról, a működési eredmény-kulcs 6,1 százalékra 7,5 százalékról, a bevételarányos nyereség pedig 4,0 százalékra 6,0 százalékról. Az eredményt devizaárfolyam-hatások is rontották, elsősorban a svájci frank, valamint a norvég és a svéd korona viszonylatában.     Az év folyamán rekord magas 5,1 milliárd svájci frank értékben kapott megrendelést a Stadler Rail AG, 700 millió frankkal a 2018-as felett. A cég megrendelésállománya 15 milliárd frankra, rekordszintre emelkedett.

A megrendelések teljesítéséhez a cégnek több telephelyen is kapacitásbővítő beruházásokat kell végrehajtania és bővítenie kell a magasan szakképzett alkalmazottai létszámát. Tavaly a cég 23 százalékkal, 2044 alkalmazottal bővítette állományát, ami éves átlagban 10 900 alkalmazottnak felel meg. A legtöbb alkalmazottat, 3900-at Svájcban foglalkoztat a Stadler. A további kapacitás- és létszámbővítések legnagyobb hányada Svájc mellett Németországra, Spanyolországra és Fehéroroszországra esik majd.     A 2019-es év folyamán a Stadler új piacokat nyitott meg, 34 mozdonyt értékesített például Tajvanon. Közös vállalatot létesített Indonéziában az ázsiai piac kiszolgálására.     Sikeresnek bizonyult a cég részvényének tavaly áprilisi bevezetése a svájci SIX tőzsdére. Az árfolyam az első kereskedési naptól december végéig 27 százalékkal emelkedett.

A Stadler részvényeinek 40,25 százaléka forog közkézen. A cégnek több mint 30 ezer részvényese van, húsz százalékuk kisrészvényes, kevesebb mint 50 részvénnyel rendelkezik. Peter Spuhler tulajdonos közvetlenül és a PCS Holding AG révény 39,9 százalékos részesedéssel rendelkezik. Tízszázalékos pakett van a német RSBG SE birtokában.