Újabb Mercedesekkel bővül az állami flotta

Egy éven belül 90 darab új generációs Mercedes-Benz Conecto G típusú autóbusszal bővül a Volán gépjárműparkja – közölte a Volánbusz Zrt.

A megrendelésről szóló megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. az ITK Holding Zrt. leányvállalatával, az Inter Traction Electrics Kft.-vel írta alá. A Volánbusz 3,2 milliárd forint értékben 30, míg a Volán Buszpark Kft. közel 6,3 milliárd forint értékben 60 darab új autóbuszt vásárol, amelyek 10 hónapon belül forgalomba állnak. A korszerű járművek közül 30 a főváros egyes agglomerációs, csuklós autóbuszokat igénylő vonalain, 22 darab Győrben, 38 pedig az ország más vidéki nagyvárosaiban közlekedik majd.

Az új generációs Mercedes autóbuszok háromtengelyes, alacsony padlós járművek, amelyek akadálymentesek, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Klímaberendezéssel felszerelt utasterük 37 ülő- és 84 állóhelyet kínál, fedélzetükön utas tájékoztató kijelzők, fedélzeti kamerák és utasszámláló berendezés is található. A modern járműveket környezetkímélő, Euro VI besorolású dízelmotor hajtja.

A mostani beszerzés része annak a járműpark-megújítási tervnek, amelyben a Volánbusz 2019 és 2022 között 3930 darab autóbusz vásárlását tervezi, így teljes flottájának 60 százalékát lecserélheti. Az autóbusz-állomány fiatalítása része a fenntartható közösségi közlekedés elérése és Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. A vállalat tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.    Az eddigi beszerzéseknek köszönhetően a Volánbusz országszerte már 705 új autóbuszt állított forgalomba, további 44 jármű gyártása folyamatban van – olvasható a társaság közleményében.