Jó hír az oroszoktól

Oroszországban márciusban nőtt az új autók értékesítése a februári csökkenés után.

A több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő AEB azt közölte, hogy márciusban több mint 162 ezer új autót helyeztek forgalomba, ami 4 százalékos növekedés 2019 márciusához mérten. Az újautó-értékesítés februárban 2,2 százalékkal csökkent, januárban viszont 1,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.    Az idei első negyedévben 398 ezer 518 új autót értékesítettek, 1,8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Szakértők szerint áprilisban hatalmasat zuhanhat az autóeladás, miután elnöki rendelettel gyakorlatilag az egész országot szabadságolták, csak a legfontosabb termelő és kereskedelmi egységek működnek.

Márciusban a legkeresettebb modell (ahogy tavaly május óta minden hónapban) a Lada Granta volt. Az eladási lista második helyén a Lada Vesta állt, a harmadik legkeresettebb márka pedig a Kia Rio volt.

Oroszországban tavaly 1 millió 759 ezer új autót adtak el, ami 2,3 százalékkal kevesebb a megelőző évhez képest.     Két éve az eladott új autók száma még 12,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.