Leon helyett lélegeztetőgép

A martorelli gyár Seat Leon gyártósorára szinte rá sem lehet ismerni. Ma  már nem autókat gyártanak, hanem automata lélegeztető gépeket állítanak elő, hogy a Covid-19 válság közepette együttműködjenek a helyi egészségügyi rendszerrel. Az autógyártásról a  lélegeztető gépek  előállítására rekord idő alatti átállás sok SEAT alkalmazott intenzív munkájának és egy nagyon erős hajtóerőnek, a szolidaritásnak az eredménye.

A járvány következtében kialakult helyzet kezdete óta a Seatnál számos kezdeményezést tettek  a vírus terjedésének megakadályozására.  Így például  a kórházaknak nagy igénye van anyagok és eszközök – például lélegeztető gépek   – gyártására. A mérnökök egy csapata szorgalmas munkával 13 prototípust tervezett, amíg a végleges modell el nem készült.

A projektben a lélegeztető gép a Seatnál préselt fogaskerekekkel, a sebességváltó tengelyekkel és az ablaktörlő adaptált motorjával ölt formát.  A cél az volt, hogy a lehető legmagasabb színvonalú lélegeztető gépet készítsék el, és az eredmény az OxyGEN lett. A gépet a Protofy.XYZ-vel együttműködve tervezték, és az összeszerelés a  Seat létesítményeiben folyik.

A különböző területekről a Seat 150 alkalmazottja alakította át szokásos munkahelyét, hogy lélegeztető gépeket állítson össze ott, ahol korábban a Leon alkatrészeit szerelték össze.