Prioritás lesz a digitalizáció

Felvásárlásokkal készülnek a normál üzletmenet helyreállítására a cégek, a vállalatok többsége arra számít, hogy az egészségügyi vészhelyzet okozta válságból jövőre indul meg a gazdasági fellendülés – közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég a február 4. és március 26. között 46 országban 2900 csúcsvezető megkérdezésével készült globális kutatás megállapítását.

A közleményben kiemelték, hogy világszerte a vállalatok 49 százaléka a két évvel ezelőttivel megegyező, vagy annál alacsonyabb nyereségességgel kalkulált az idei évre, a kialakult egészségügyi vészhelyzet miatt most 95 százalék még alacsonyabb profitra készül.    A bevételi és a jövedelmezőségi célok teljesítése érdekében jelentős átalakításba kezdett a cégek 72 százaléka, és a korábbinál rendszeresebb stratégiai és portfólió-felülvizsgálatokat terveznek.     A kutatásból kiderült, hogy a kialakult helyzet enyhülésével prioritás lesz az új digitális és technológiai megoldásokba való beruházás, illetve a portfólión belüli tőkeátcsoportosítás is.

A közlemény szerint középtávon élénkülést feltételez a legtöbb döntéshozó, 56 százalékuk továbbra is aktívan tervezi a fúziókat és felvásárlásokat a következő 12 hónapban is. Egy akvizíció során a vezetők 38 százaléka számára a megcélzott vállalat üzleti rugalmassága lesz döntő szempont.