Próba: Opel Corsa F

Itthon is próbára tettük a Magyarország Autója 2020 díjra jelölt kisautót. 100 lóerős, kézi váltós változatát teszteltük egy héten át. Látványos fényezése üde színfoltot vitt az utakra, pörgős kis motorja, könnyített karosszériája, pontos váltója, fejlett technikája és takarékossága sikeres jövőt vetít előre.

IMG_1373

Hogy néz ki?

A PSA-átvételt követően a Corsa szentgotthárdi benzinmotorokkal (is) készül a spanyolországi Zaragozában. A Peugeot 208 (és a DS 3 Crossback) teljesen új, könnyűszerkezetes alapjaira (CMP padlólemez) épült, légellenállása kiváló (cd 0,29), legkönnyebb változata 980 kiló, de a tesztelt változat is csak alig nehezebb egy tonnánál. Az alumínium gépháztető 2,4 kilós, az új ülésstruktúra 10 kilónyi megtakarítást hozott. Valljuk be, jól és jókor jött a fogyókúra, a korábbi Opelek mindegyike túlsúllyal küzdött.

IMG_1361

A Corsa tetővonala 48 milliméterrel alacsonyabb az elődjénél, a vezető 28 milliméterrel lejjebb ül, de az üléspozíció ettől még nem sportos. A hátsó fertály szűk, a fej- és a lábtér is korlátozott, a beszállás nehézkes, a hátsó ajtók nagyon kicsik. Ezzel szemben elöl tágas a hely, jól átlátható az autó, a digitális műszerfal grafikája jól olvasható, bár nem túl részletgazdag, a telefontükrözés jól működik. A csomagtartó átlagos, 309 literes, sok variációs lehetőséget nem tartogat, belépő pereme magas, az ülések lépcsős ledöntésével 1081 literesre bővíthető, így a hokis táskám gond nélkül befért, sőt, alá még bepréseltem egy szétszedett Norden asztalt is. Mivel a feleségem épp bútorfelvásárlási lázban égett a Corsa tesztelésének idejében, ezért egy másik alkalommal három Ingolf széket és egy Joel gurulós, karos fotelt is ezzel a kocsival szállítottam. Az egyik helyszínen – mivel használtan vettük, minek annyi fát kivágni… – a szintén opeles eladó látva, hogy vakarom a fejem a kis csomagtartó láttán, megjegyezte: Ne aggódj, egy Opelbe minden befér. A próféta szólt belőle. Simán benyelte a cuccot a Corsa.

IMG_1357

A kulcsnélküli ajtónyitás csak a vezető oldali ajtónál és a csomagtartónál működik, a középkonzol kezelése egyszerű, a fűtés külön gombokról szabályozható, az ülésfűtés pedig leállítást követő újraindításkor is megtartja a korábbi beállításokat. Van ülésmasszírozás is, igaz, annyira halvány, hogy inkább simogatásnak érezzük. Az ülés viszont opelesen kényelmes.

Hogy megy?

A 100 lóerős turbós háromhengeres teljesen vállalható menetteljesítményt és elfogadható, élénk dinamikát ad, ugyanakkor nagyon élhető konfiguráció. Az 1,2 literes motor nyomatéka eléri a 205 newtonmétert, ez széles tartományban áll rendelkezésre (percenként 1500 és 3500 fordulat között a nyomatékcsúcs legalább 95 százaléka). Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 9,9 másodperc alatt gyorsul fel, miközben végsebessége 188 kilométer/óra. A háromhengeres hangja izgalmas, nagy önbizalomról tanúskodik.

IMG_1348

Milyen vezetni?

Ismerve a régebbi Opelek és Peugeot váltói közötti különbséget, meglepve tapasztaltam, hogy ezek az új szerkezetek már könnyen és pontosan kapcsolhatók, akár a régi japán váltók. Kormányzása elég közvetlen, amíg a 100 lóerő engedi, még élvezetesnek is mondható a vezetése. Főleg városban vagánykodik.  Sokszor volt az az érzésem, hogy Astrát vezetek, a Corsa irányíthatósága jelentősen javult az elődhöz képest. Futóműve feszes, kormánya pontos. Fogyasztásban hozza a kötelezőt: a közel 600 kilométeres tesztelés során megelégedett 6,5 liter benzinnel átlagban 100 kilométerenként.

IMG_1345

Mennyibe kerül?

Alapáron is jól felszerelt a Corsa, tartalmazza a frontális ütközésveszélyre figyelmeztető asszisztenst automatikus vészfékezéssel és gyalogos-felismeréssel, intelligens sebességszabályozó-korlátozót, sávtartót és jelzőtábla-felismerőt.

Az extralista bőséges, külön hangsúlyt érdemel az adaptív, vakításmentes, LED-mátrix világítás, amelyet először kínál az Opel a kisautó-szegmensben (először LED-esek a ködlámpák is). Összesen nyolc fénydiódát vezérel a legújabb generációs, nagyfelbontású frontkamera, automatikusan, folyamatosan illesztve a fénykévét a mindenkori közlekedési helyzethez és környezethez. Érezhetően fokozzák a biztonságot a modern asszisztensek is, mint a jelzőtábla-felismerő, a radar alapú automatikus sebességszabályozó, vagy az érzékelős oldalvédelem. A Corsa ezen újdonsága 10 kilométer/óra alatti manőverezéskor óv a kocsi oldalának meghúzásától. Ezekhez járul a holttér-figyelő és a parkolást segítő első-hátsó radar, valamint a 180 fokos panoráma tolatókamera.

Az új Corsa 2+3 év kiterjesztett garanciával rendelkezik legfeljebb 100 ezer kilométer futásteljesítményig. Legolcsóbban 4,33 millió forintért juthatunk Corsához (1,2 literes, 75 lovas), a kipróbált 100 lóerős 1,2 literes alapára 4,96 millió forint.

B. Cs.