Újabb tram-train járműveket rendel a MÁV

A MÁV-Start Zrt. további négy tram-train járművet rendelt a Stadler cégtől – közölte a MÁV.

A közlemény szerint a kormányhatározatnak megfelelően a MÁV-Start lehívta a négy darabos opciót a Stadler Rail Valenciával kötött tram-train járműbeszerzési szerződés alapján.     A négy szerelvény összesen mintegy 9,2 milliárd forintba kerül.    Felidézik, hogy a MÁV-Start és a Stadler Rail Valencia 2017 májusában írta alá a tram-train szerződést nyolc, plusz opcionálisan négy darab jármű beszerzéséről. Ezek lesznek Magyarország első vasút-villamosai, azaz tram-train járművei, amelyek Szegedet és Hódmezővásárhelyt kötik össze a szükséges városi villamos-pályahálózat kiépítése, illetve a meglévő vasúti vonalszakasz felújítása után.

A közleményben hangsúlyozzák, a további négy tram-train jármű beszerzésének célja a közösségi közlekedés színvonalának fejlesztése Szeged és Hódmezővásárhely belvárosai között, ezzel versenyképes közlekedési módot teremtenek a gépjárművekkel szemben. További fontos szempont volt az opció lehívásához, hogy a tervezett kötelező karbantartások, vagy például balesetek miatti javítások idejére is megfelelő mennyiségben álljanak majd rendelkezésre járművek.

A tervek szerint a nyolc darabos megrendelésből az első jármű az idén ősszel érkezik, a mintegy egy éves futópróbát és engedélyeztetési eljárást követően várhatóan 2021 őszétől állhat forgalomba mind a nyolc. A most megrendelt négy szerelvény pedig 2022 nyarán állhat forgalomba a tervezett ütemezés alapján – tájékoztatott a MÁV.