Szentgotthárdi váltó a Komondorban

A korábbi katonai változatok tapasztalataira épülve most katasztrófavédelmi célra készült el három speciális képességekkel felszerelt Komondor, könnyű páncélvédettséggel rendelkező, duplafülkés jármű, melyek a cserélhető felépítményes megoldásnak köszönhetően többek között tűzoltásra, műszaki mentési feladatok végrehajtására is alkalmasak.

Vörös tűzoltóruhában jelentek meg a Komondorok. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018-ban hirdetett nyílt tendert 3 speciális többcélú jármű beszállítására, amelyet a Gamma Zrt. nyert meg Allison automata sebességváltóval felszerelt Komondor típusú járműveivel. A RAL3000 tűzpiros színben pompázó speciális járműveket ünnepélyes keretek között adták át.

A Gamma Műszaki Zrt. 2010 óta fejleszti Komondor típusú többfunkciós, könnyű páncélvédettségű járműveit, melyekhez alapfelszerelésként Allison automata sebességváltót ajánl. Az Allison Transmission Szentgotthárdi élményközpontjában 2018. évben megrendezett bemutatón már jelen volt több lehetséges vásárló, akik a helyszíni tesztvezetés során első kézből szerezhettek tapasztalatot az Allison automata váltóval szerelt a járművek kezelhetőségéről, üzemeltetési előnyeiről.

Allison_4000_4K_Angle_02

A 3 darab RDO-4336 Komondor, 6×6 kerék meghajtásos jármű mindegyike kettő különböző felépítménnyel került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába. Az alapkivitelben többcélú alapjárművek mindegyikét egy GMMF-2020 típusú műszaki mentő, illetve VCSF-7000 típusú tűzoltó cserefelépítménnyel adták át.

A műszaki mentő cserefelépítmény a málházott felszereléseken túlmenően magába foglal még egy darut, illetve egy emelve vontatást is lehetővé tevő hidraulikus berendezést is. A tűzoltó cserefelépítménybe szerelt NH25 tűzoltó szivattyú normál és nagy-nyomású üzemmódban is tud működni. A felépítményen található 7000 literes tartályról a jármű képes menet közbeni oltásra is. A járműre két darab a vezetőtérből működtethető orrmonitor került felszerelésre, illetve a jármű rendelkezik avaroltó, kerékjárati és önoltó képességgel is. Az oltórendszerhez habkeverő egység is tartozik.

Komondor4_5777_Cockpit

A járművek hajtásláncában kiemelt szerepet tölt be az Allison 4000 Series SP-PR típusú automata sebességváltó, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a feladatot végrehajtó, mentésben dolgozók gyorsan és biztonságban érjenek a műveleti területre akkor, amikor minden pillanat számít. A sebességváltókhoz két mellékhajtás (PTO) csatlakozik, amelyek egyrészt az alapjármű működéséhez, másrészt a speciális felépítmények hidraulikus energiaellátásához (ventilátorhajtás, szivattyúhajtás) biztosítanak meghajtást.

A többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi alapjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze lehet. Eltérő cserefelépítmények alkalmazásával lehetőséget teremt a vízszegény területeken a vízutánpótlás biztosítására, speciális feladatok ellátására, vagy akár önálló beavatkozó járműként is bevethető. A jármű könnyű páncélvédettsége, zárt kialakítása védettséget biztosít a 6 fős személyzetnek ezzel megteremtve a növelt kockázatú területeken történő biztonságos munkavégzés feltételeit.