Bemutatkozott itthon az új BMW 5

Magyarországon is bemutatkozott a megújult BMW 5-ös sorozat, vezethettük a limuzint, a kombit és a hálózatból tölthető hibridet.

Utóbbi azért fontos számunkra mert a zöld rendszámos modellt a BMW Magyarország nevezte az Év Zöldautója 2021 díjra. Az új BMW 5-ös limuzin és az új BMW 5-ös Touring, azaz kombi egyaránt elérhető plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával. A négy- és hathengeres motorokkal szerelt modellváltozatok hatékonyságát 48 volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó lágy hibrid technológia fokozza.

Az utastér legfőbb újítása a 12,3 hüvelyk képátlójú kijelző- és járművezérlő rendszer. Az új BMW 5-ös sorozatban számos innovatív vezetést támogató rendszer hozza egy lépéssel közelebb az automatizált járművezetés korszakát, így például az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető kormányzó- és sávtartó asszisztens, amely már aktív navigációra és az autópályák leállósávjainak automatikus megkülönböztetésére is képes.

BMW5-87

A BMW 5-ös sorozatának 1972 óta íródó története már a hetedik generációjánál tart, mely az elmúlt közel 4 évben több mint 650 000 darabos értékesítésével nagy sikerrel folytatta elődei útját. A dizájnerek a BMW legendás, vese alakú hűtőrácsát mindkét irányban szélesebbre rajzolták, miközben mélyebben a lökhárító felé húzták és egyetlen kerettel látták el. A fényszórók vékonyabb fénykontúrt viselnek. Fényszórónként két U alakú – vagy az opcionális extrafelszereltség részeként L alakú – nappali menetfény világít egymás mellett. Az új, full LED-technológiás első fényszóróknak már az adaptív kanyarfények is részei, miközben az opcionális extrafelszereltségek közé a mátrix funkcióval dolgozó, elvakítás-mentes intelligens távolságifény-asszisztens is felkerült. Sőt lézerfény-technológia is rendelhető.

BMW5-28

2020 őszén a hálózatról tölthető BMW modellek sora is jelentősen tovább bővül: érkezik a BMW 545e xDrive limuzin, a BMW 530e Touring és a BMW 530e xDrive Touring. Az 545e xDrive limuzinban soros hathengeres benzinmotor és a nyolcfokozatú automatikus váltóba integrált elektromos motor párosa gondoskodik dinamikus vezetésről. A két erőforrás maximális rendszerteljesítménye 290 kW / 394 lóerő, amelyet a négy hajtott kerék között összkerékhajtás oszt el. A kombiként is elérhető 530e négyhengeres motorját szintén 110 lovas villanymotor támogatja, az autó 215 kW / 292 lóerő maximális rendszerteljesítményre képes.

A 48 voltos lágy hibrid technológia – amelyet a bajorok első ízben a BMW 520d és a BMW 520d xDrive modellpárosában mutatott be 2019 őszén – mostantól az 5-ös BMW összes négy- és hathengeres motorral szerelt modellváltozatában fokozza a menetteljesítményt és a menetkomfortot, miközben csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. A fékezéskor felszabaduló energiát egy második akkumulátorba táplálja vissza, amellyel nem csupán a fedélzeti elektromos rendszert látja el, de gyorsuláskor csökkenti a belsőégésű erőforrás terhelését és növeli a maximális teljesítményt is. A mild-hibrid technológia 48 voltos indítógenerátora 8 kW / 11 lóerő azonnali teljesítmény-többlettel képes fokozni a benzinmotor maximális teljesítményét, amellyel a kigyorsítások és az előzések menetdinamikája egyaránt nő.

BMW5-9

Magyar értékesítési sikerek

„A BMW 5-ös sorozata a márka egyik pillére a globális értékesítésünkben, és Magyarországon is az. Idén az év első 9 hónapjában 2536 BMW-t adtunk el Magyarországon és az éppen frissülő 5-ös modellünk az egyik legnépszerűbb volt (3-as sorozat: 368 db, X5: 332 db, X3: 253 db, 5-ös sorozat: 249 db), így várakozásaink szerint a mostani megújulás és a plug-in hibrid nóvumok megjelenése további lendületet adhat a modell értékesítésének. Jelenleg a BMW 5-ös palettáján a legnépszerűbb modellün az 530e plug-in hibrid 27 százalékos részesedéssel, melyet az 520d és 530d modellek követnek 23, illetve 22 százalékkal. A vadonatúj 545e xDrive Limousine és az 530e Touring verziók még nagyobb választási szabadságot hoznak majd, így rendkívül széles palettával tudunk reagálni az eltérő ügyféligényekre. A BMW plug-in hibrid modelljeinek értékesítése idén a január-augusztus időszakban 58 százalékkal bővült a tavalyi megegyező időszakhoz képest, az eladott 281 plug-in hibrid BMW egyre jelentősebb részarányt képvisel a palettánkon. Az 5-ös BMW plug-in hibridje a bronzérmes 54 autóval az X5 45e (69 db) és a BMW 330e (65 db) mögött. Célunk, hogy amennyiben a koronavírus helyzet adta körülmények engedik, idén megközelítsük a 2019-es eredményeinket. Ugyanakkor a BMW Motorrad üzletágunk a nehéz gazdasági körülmények ellenére is rekordot ért el az első 9 hónap alatt, összesen 493 nagy motorkerékpárt értékesítettünk az 500 köbcenti feletti kategóriában, 26 százalékos bővülést elérve a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ha a teljes BMW Motorrad kínálatot nézzük, akkor 557 motorkerékpár a mérleg, amellyel 15 százalékot fejlődött a márka a 2019-es első három negyedévhez képest” – mondta el Maciej Galant, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

BMW5-91dizel