Unimogokkal védekeznek Putyin ellen

A EU- és NATO-tag Litvánia hadserege 142 darab öttonnás Unimog U-5000-es katonai járművet kapott a Daimler német autógyártó cégtől egy megállapodás részeként – közölte a litván védelmi tárca.

Ezzel a szállítmánnyal Litvánia megkapta a 340 darab Unimogot, ami a Daimlerrel 2015-ben aláírt szerződésben szerepelt.    A NATO szakosított ügynökségén (NSPA) keresztül megvalósított rendelés a jelentések szerint mintegy 70 millió euró (mintegy 25,5 milliárd forint) értékű volt.    Aurius Daskevicius, a litván hadsereg logisztikai központjának parancsnoka elmondta, hogy a járművek képesek különösebb gond nélkül átkelni az akár 1,2 méter mély vízi akadályokon is, valamint az egyenetlen terepen. Daskevicius szerint ezek a tulajdonságok jól jönnek gyakorlatoknál, valamint logisztikai felszerelések szállításához olyan hadgyakorlatokra, amelyeket nehéz megközelíteni.

Litvánia azt tervezi, hogy megújítja a szerződést, és további 42 Unimogot szerez be. A minisztérium szerint ezek leszállítása a következő évben történhet meg.    Litvánia egyebek közt az oroszországi exklávéval, Kalinyingráddal határos, és aggasztja a biztonsági helyzet az ukrán válság tekintetében, a balti állam ezért masszívan fejleszti haderejét, a NATO-szövetséges Németország pedig kulcsfontosságú partnere.