Érintésmentes mérés az Audinál

Az Audi Hungaria innovatív, prémium minőségű termékeket gyárt. Ez pedig innovatív technológiát igényel. Ennek érdekében a minőségbiztosítás területén évről évre számos új technológiát alkalmaznak. Egyik ilyen újdonság az érintésmentes méréstechnika, amely a tökéletes illeszkedést segíti.

A vevők joggal várhatják el egy prémiumgyártótól, hogy az autó egyes alkatrészei hibátlanul, milliméter pontossággal illeszkedjenek egymáshoz. Korábban ezt kizárólag tapintás alapú mérőeszközökkel érték el. Azonban egyre inkább előtérbe került az úgynevezett optikai méréstechnika, melyet érintésmentes mérésnek is neveznek. Ennek segítségével digitalizálhatók az alkatrészek, amelyeket egy szoftver segítségével értékelnek ki.

Az optikai méréstechnika lehetővé teszi, hogy a mérési eredmények alapján digitálisan megépítsék egy autó teljes karosszériáját, így szimulálni tudják az illeszkedések és a hézagok jellemzőit. A kapott adatok segítik a stabil szériatermeléshez szükséges legoptimálisabb megoldás kidolgozását. Az optikai méréstechnika hardveres részét egy olyan szenzor képezi, amely képeket készít az egyes alkatrészekről. A szenzor fényforrása egy különleges csíkvetítéses eljárással ellenőrzi az alkatrészek geometriáját, s ennek segítségével jelenik meg a számítógépen a vizsgált tárgy digitalizált mása. Az Audi Hungaria járműgyárában az optikai méréstechnika alkalmazása immár rutinműveletnek számít.