Ezek az év beszállítói

Év Magyar Autója 2021

A Járműipar autóipari szakmai magazin és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével 2020-ban is meghirdette az Év Beszállítója 2021 versenyt. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben, tehát 2020-ban komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtotta végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2021 díjat: Bridgestone Tatabánya Kft., Continental Automotive Hungary, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Salgglas Zrt., SEG Automotive Hungary Kft.

 Bridgestone, Tatabánya

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. a világ legnagyobb gumiabroncs és gumitermék gyártó vállalatának magyar leányvállalata. A tatabányai ipari parkban található gyár 2008-ban kezdte meg a főleg prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű személyautó- és terepjáró abroncsok gyártását. A Bird-X technológiát alkalmazzák, amely emberi kéz érintése nélkül gyártja a gumiabroncsokat, új gyárrészlegükben pedig a díjnyertes Examation digitális gyártástechnológiával készülnek a gumiabroncsok. A Bridgestone 180 gyára közül a világon elsőként itt helyeztek üzembe Tandem Mixert, amellyel jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állíthatnak elő és egyedülálló a 70 ezer abroncs szállítását és raktározását végző, teljesen automatizált végellenőrző és palettázó rendszerük is. Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, jelenleg mintegy 1200 munkatársuk van. Beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég 2019-ben 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat. A vállalat éves nettó árbevétele 2019-ban 70,55 milliárd forint volt.

18_Bridgestone_gyartas

Continental, Veszprém

A Continental cégcsoport tíz magyarországi telephelyének egyike a veszprémi gyár, amely 25 éve kezdte meg termelő tevékenységét. A vállalat közel 2600 munkavállalójával a világ valamennyi autógyártója részére állít elő gépjármű menetbiztonsági rendszerekhez különböző szenzorokat. A cég gyártási kapacitása folyamatosan bővül, kutatás-fejlesztési tevékenysége is fejlődik. Saját fejlesztési központja és Kelet-Közép-Európa legnagyobb tesztpályája van, ahol az elektronikus vezérlésű fékrendszerek (ABS, ESC) és azok komponenseinek fejlesztésén és tesztelésén közel 600 fejlesztőmérnök dolgozik. A veszprémi gyár teljes körű projektfelelőse az ESC-rendszereknek, beleértve más lokációk, így a frankfurti központ koordinálását is – melynek köszönhetően a Continental vevőit teljes mértékben Veszprémből szolgálják ki a világ minden részén. A gyár évek óta Veszprém megye egyik legeredményesebb vállalata és legnagyobb munkáltatója. 2020 decemberében nagyszabású beruházást jelentett be budapesti és veszprémi üzemeiben a Continental.

continental2

Knorr-Bremse, Kecskemét

A kecskeméti gyártóhelyen és fejlesztőközpontban korábban főként konvencionális – pneumatikus – vezérlésű szelepek fejlesztési és gyártási kompetenciája volt jelen, a termékek fejlesztésével a mechatronikai kompetencia kiépítése is megvalósult. A Knorr-Bremse haszongépjármű rendszerek szolgáltatási kínálata a pneumatika, a mechanika, az elektronika és a komplex vezérlőrendszerek technológiájának keresztmetszetén alapul. Teljesen mindegy, hogy hajtáslánc, sűrített levegő előállítás, fék- és futóművezérlés vagy kerékfék: az egyes technológiák elemei az összes rendszerben megtalálhatóak. Ebben az együttműködésben mutatkozik meg a Knorr-Bremse rendszerkompetenciája. A 2020-ban harmincéves vállalat évente 6,5 millió darab készterméket gyárt. Két üzemrészben több mint 400 operátor dolgozik három műszakban. A cég 2020-ban elnyerte a Dél-Alföldi Innovációs Díjat.

knorrbremse

Salgglas, Salgótarján

125 éves történelemmel és tapasztalattal, a Salgglas Zrt. a biztonsági üvegek terén Európa legnagyobb független autóipari beszállítója. A Salgglas Zrt. az első üveggyár a világon, amely rendelkezik az összes hajlítási és festési eljárással a technológiai palettán, egyetlen gyáron belül, valamint széles skálájú termékeket kínál a vásárlói részére (gravitációs, görgő- és nyomó hajlítás, hőkezelés és kémiai keményítés) A fő tevékenységük az edzett és laminált biztonsági üveg alkatrészek előállítása, valamint az üveg az üvegben szerkezetek gyártása az autóipar számára. A gyár mintegy 400 dolgozónak ad biztos munkát, legnagyobb autóipari ügyfele a Suzuki de a Bentley-nek és a Porschénak is beszállítanak, 2020-ban Németországban és Angliában is megvetették a lábukat.

salgglas_1

Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., Miskolc

A mintegy 100 éves múltra visszatekintő indítómotorok és generátorok üzletág 2003 óta van jelen Miskolcon, kezdetekben a Bosch-csoport üzletágaként. 2018. januárjától a miskolci gyáregység az SEG Automotive GmbH telephelyeként, Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. néven folytatta működését. A vállalatcsoport a Miskolcon gyártott önindítókat és generátorokat világszerte szállítja kiváló minőségben partnereinek; innovációi jelentős mértékben hozzájárulnak a cégcsoport nemzetközi technológiai vezető szerepéhez. Közreműködnek a 48 voltos lágy hibrid motor fejlesztésében is. A miskolci gyár kiemelkedő terméke a szintén Magyarországon fejlesztett start-stop üzemmódú indítómotor, amelyből 2020 októberében elkészült a 75 milliomodik. A gyártóterületen egyre több Ipar 4.0 innovációt vezetnek be: robotok, digitális megoldások, automatizálási és optimalizálási projektek, a gyártósorokat folyamatosan átalakítják egy új épületnek megfelelően, ahova a gyártás 2021 közepén költözik át.

sega_75