Hálásak lehetnek a kínaiaknak a németek

kínai export
Nőtt Németország exportja februárban. Különösen a kínai viszonylatban tapasztalt erőteljes forgalom jól jött a legnagyobb euróövezeti gazdaságnak, amelynek teljesítményét visszafogja a koronavírus-járvány terjedését akadályozó zárlatok elrendelése.

A német statisztikai hivatal (Destatis) azt közölte, hogy februárban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva a kivitel értéke 0,9 százalékkal nőtt. Elemzők minimálisan nagyobb, 1 százalékos bővülésre számítottak a januári 1,6 százalékos emelkedés után.     A behozatal értéke januárral összevetve februárban 3,6 százalékkal nőtt, nagyobb mértékben az elemzők által várt 2,4 százaléknál. Januárban a német import 3,5 százalékkal csökkent decemberhez képest.      A kereskedelmi mérleg többlete 19,1 milliárd euróra csökkent februárban a januári 21,2 milliárd euróról.

Tavaly a kivitel értéke 9,3 százalékkal, 1204,7 milliárd euróra süllyedt, a behozatalé pedig 7,1 százalékkal, 1025,6 milliárd euróra esett vissza. A kereskedelmi mérlegben 179,1 milliárd euró többlet keletkezett, egy évvel korábban, 2019-ben 224 milliárd euró volt az aktívum.

Idén februárban Németország 8,5 milliárd euró értékben exportált Kínába, ami 25,7 százalék növekedés éves szinten. Az onnan származó német import 32,5 százalékkal, 9,9 milliárd euróra emelkedett. A német kivitel az Egyesült Államokba 0,6 százalékkal, 9,5 milliárd euróra csökkent, a német import pedig 12,6 százalékkal, 5,1 milliárd euróra esett éves összevetésben.

A német statisztikai hivatal azt is közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított adatok alapján februárban 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 1,5 százalékos növekedést vártak a januári 2 százalékos csökkenés után.     A 2020 februáritól 6,4 százalékkal maradt el az ár- és naptári hatással kiigazított ipari termelés idén februárban.     Németországban tavaly az ipari termelés 8,5 százalékkal csökkent.    Az energia- és az építőipart nem számítva februárban 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés havi szinten. A tőkejavak termelése 3,2 százalékkal, a félkész termékek előállítása pedig 1 százalékkal csökkent, a fogyasztási cikkek termelése 0,2 százalékkal nőtt, az energiatermelés 1 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,3 százalékkal esett februárban.    Idén februárban a német ipari termelés 6,4 százalékkal volt kisebb a tavaly februárinál, ami a koronavírus-járvány első hulláma miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket megelőző utolsó hónap volt.