Pedig jó ötletnek tűnt – Teszten a Renault Captur plug-in hibrid

Év Zöldautója 2021 ezüstérmes

A városi terepjárók egyik legnépszerűbb képviselője jó pénzért konnektorból tölthető akkumulátorral és hibrid hajtással is elérhető. Teszteltük az Év Zöldautója 2021 díj ezüst fokozatát elnyerő Renault Captur e-tech plug-in hybrid modellt.

Hogy néz ki?

Nagyot alkottak a Captur tervezői, mármint nem nagy autót (inkább egy nagy Cliót), hanem nagyszerű dizájnt. Jó ránézni, a játékos hajlítások, a fodrok, a rokokó báj és az izgalmas színvilág vonzza a tekintetet. A kéttónusú fényezés kiemeli a tömegből, a zöld rendszám csak hab a tortán. A lámpák elöl és hátul egyaránt LED-esek (a távfény felkapcsolása automata is lehet, bár kicsit későn kapcsol le). Az utastér a szokásos, Zoéval elkezdett Renault arculat legfrissebb kiadása, a középkonzoli képernyő szabadon áll, kezelése egyszerű, de vezetés közben azért nem ajánlott a nyomkodása. Az ergonómia nem tökéletes, a gombokat, kapcsolókat szétszórták, a kormányfűtés kapcsolója például mélyen a kormány alá került. Az utastérben a hangulat vidám, a hátsó sorban ülők (legfeljebb két felnőtt) kényelme fokozható a csomagtér kárára, a második sor üléspadja előre-hátra tologatható. Családosoknak jó hír, hogy a hátsó két szélső ülés mellett az első utasülés is isofixes.

captur5

Az elektronikus váltó lebegő választókarja (alatta is van tárolóhely) ösztönösen kezelhető, a B visszatöltő fokozathoz csak magunk felé kell pöccentenünk kattanásig. Kacattartó van bőven, a kesztyűtartó fiókszerűen kihúzható. Télen jól jön az ülésfűtés és a kiegészítő elektromos fűtés. Az USB-n keresztül csatlakoztatott iPhone és a CarPlay kapcsolatát mindvégig harmonikusnak értékeltem, a Bose hangrendszer szépen szól.

captur1

Hogy megy?

A Renault mérnökei által kifejlesztett és szabadalmaztatott e-tech hybrid technológia alapját két villanymotor, egy innovatív körmös kapcsolású váltó és egy belsőégésű motor adja. Elektromos motorok mellett alkalmazva a tengelykapcsoló és szinkrongyűrű nélküli sebességváltó (négy fokozat van a benzines, kettő pedig a villanymotor számára) 100 százalékban elektromos indítást tesz lehetővé. Ez jelentősen csökkenti a sebességváltás idejét, ami gyorsításkor növeli a vezetési kényelmet és a teljesítményt. Az erősebb visszatöltést B üzemmód szolgálja.  A plug-in hibrid Captur összteljesítménye 160 lóerő, 1,6 literes szívó benzinmotorját két elektromotor (egyik 34, a másik 67 lóerős) segíti, nagy kapacitású akkumulátorral (9,8 kWh és 400 V) rendelkezik, amely 105 kilogrammot nyom a mérlegen. Az akkumulátor töltése 3-5 órát vesz igénybe a töltési teljesítménytől függően, beleértve a háztartási aljzatokat is (otthon 10 amperrel inkább 4,5-5 órával számoljunk), a fedélzeti töltő 3,7 kilowattos. Mivel Type 2-es kábelt nem adtak hozzá (nem alapfelszereltség, százezer forint a felára), csakis otthon töltöttem, lehetőség szerint minden nap.

captur9

A belsőégésű motor a jól bevált 1,6 literes, négyhengeres benzinmotor (91 lóerős), amelyet kifejezetten erre a célra terveztek át, hengerenként dupla befecskendezést, valamint EGR-szelepet, új elektromos vízpumpát és részecskeszűrőt kapott. Legnagyobb sebessége 173 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órára 10,1 másodperc alatt gyorsul fel. Nem vágnak falhoz ezek az adatok, de arra jók, hogy 16 mázsás Capturral a Hungárián simán legyorsuljuk a 170-190 lovas BMW-ket. Az össznyomaték ugyanis brutális: 349 Nm, ami már 2400 percenkénti fordulattól a rendelkezésünkre áll.

captur8

Bár mindig elektromosan indul a 4,227 méter hosszú Captur (a nagyobb villanymotorral, a kisebb felpörgeti a benzinmotort, ekkor vált a körmös kapcsoló és beszáll a hajtásba az egyhatos), előfordul, hogy az első kilométerek után mégis beindul a benzinmotor, ami aztán nem is akar leállni, amíg üzemmeleg nem lesz. Így, ha azt terveztük, hogy egyhuzamban megteszünk csakis villannyal 45-50 kilométert, fordulhatunk is vissza, mert az 1,6-os szívó elrontotta a tervet. Nálam az 50 kilométer volt a megtehető legtávolabbi úticél villannyal, azzal a megkötéssel, hogy 2 deci benzint ilyenkor is bekortyolt, pedig nem agresszíven hajtottam. Autópályán sokat fogyaszt, de jól is megy, az alacsony tömegközéppontja miatt kanyargós utakon is élvezetes a vezetése.

captur13

Apropó fogyasztás: közel 900 kilométert tettem a tesztautóba (negyven százalékát helyi kibocsátás nélkül), többnyire városban és elővárosban használtam. Sok töltéssel 3,2 literre alakult a benzinfogyasztás 100 kilométerenként, ehhez társult további mintegy 10 kWh felhasznált energia 100 kilométerenként. Ha osztok és szorzok, nagyjából 5 literes átlag jött ki a végére.

captur11

Milyen vezetni?

A hibrid Capturban a városi utak akár 80 százalékát tisztán elektromos üzemmódban tehetjük meg, miközben egy hagyományos benzineshez képest akár 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztást érhetünk el. Az elméleti villanyos hatótáv 65 kilométer, a legnagyobb sebesség ilyenkor 135 kilométer/óra lehet.

captur12

A Renault Captur megőrizte elődjének jól ismert úttartását, autópályán kifejezetten jó volt vezetni, de a Mátra kanyargós útjain is jól teljesített, miközben a variálhatósága (16 centiméteren csúsztatható hátsó üléssor) nem változott. Csomagtartója 265-379 köbdeciméteres (lehajtott hátsó ülésekkel ez 1118 literre hízik), kisebb családi utazásokat jól kiszolgál. A hajtó akkumulátor miatt 157 literrel kisebb a csomagtér, mint a hagyományos változatban, a padlórekeszt jórészt elveszítettük – ám az egyszem Aptiv töltőkábel (Magyarországon, Tatabányán gyártották) még befér oda.

ca8

40-45 kilométer alatt elfogy az akkumulátor mintegy 8 kilowattóra kapacitása, a maradékot a rendszer tartalékolja, hogy az elindulásokat támogassa, ugyanis az e-tech hibrid mindig elektromosan indul és hátramenetben is csak villannyal megy.

captur6

Felfüggesztése és rugózása pont annyira feszes, amennyire még kényelmes, ez jól jön a Mátrában, és nem kellemetlen a jászsági foltozott utakon. A hibrid hajtás nagy előnye, hogy alig kell fékezni, elég csak lassítani, adott esetben a B (erősebben visszatöltő) fokozat használatával (az első hűtött féktárcsa átmérője/vastagsága 296/26 milliméter, a hátsó mérete 290/13 milliméter). A kormányzás steril és plasztikus, nem kanyarvadászatra teremtették, a vezetési élmény összességében átlagos. A Dunlop Wintersport 5 gumiabroncsok jól jöttek a hirtelen téliesre forduló márciusban.

IMG_8634

Mennyibe kerül?

A belépő Captur modellnél 4,55 millió forinttal drágább a konnektoros változat (10,849 millió forinttól indul a móka), de ki vesz manapság alapváltozatot? Ha jól felszerelt Capturral vetjük össze (140 lóerő, EDC duplakuplungos váltó, 8,349 millió forintos alapár), kisebb az árkülönbség, de még akkor is jóval drágább a zöld rendszámos. Nem kell jósnak lennem, hogy kijelentsem, sok konnektoros Capturt nem látunk majd az utakon, de ez nem a Renault hibája, hanem a magyarok anyagi lehetőségeiből következik.

captur10

Az LG akksi elhasználódásától nem kell tartani, nyolc évig, vagy 160 ezer kilométerig garantálja a gyártó, hogy legalább a 66 százalékát megtartja az eredeti kapacitásnak.

Kép és szöveg: B. Cs.

1 Comment on Pedig jó ötletnek tűnt – Teszten a Renault Captur plug-in hibrid

Comments are closed.