Szárnyal a félvezetőgyártók profitja

Infineon, csiphiány, csip
Az elemzői várakozásoknál nagyobb lett a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának profitja az első negyedévben az erős csipkereslet hatására.

A cég adózott eredménye 19 százalékkal, 139,7 milliárd tajvani dollárra (4,93 milliárd dollár) nőtt – közölte a cég.    Elemzők 134,01 milliárd tajvani dolláros profitra számítottak.    A TSMC bevétele 25,4 százalékkal rekordszintre, 12,92 milliárd dollárra emelkedett, összhangban a cég 12,7-13 milliárd dollár közötti bevételvárakozásával.     A folyó negyedévre a tajvani cég 12,9-13,2 milliárd dolláros bevétellel számol.

A csipgyártás egyike annak a kevés iparágnak, amelynek hasznot hozott az egész világot letaroló koronavírus-járvány. Az otthonaikba kényszerülő emberek közül ugyanis sokkal többen vásároltak prémium kategóriás számítástechnikai eszközöket, a vállalatok pedig igyekeztek nagyobb sávszélességet biztosítani a távmunkában dolgozók számára.     A TSMC korszerű lapkáit használják az olyan csúcstechnológiát képviselő okostelefonokban, mint például az Apple legújabb modellje, az 5G képes iPhone 12, de grafikus csipeket és mesterséges intelligenciát kiszolgáló csipeket is gyárt a vállalat.      A cég azt közölte, hogy minden tőle telhetőt megtesz termelésének a növelésére, hogy mérsékeltje a globálisan jelentkező csiphiányt, de úgy véli, hogy a deficit jövőre is fennmarad.

A napokban hozta nyilvánosságra a félvezetők gyártóit tömörítő szövetség, a SIA, hogy februárban 39,6 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 14,7 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 34,5 milliárd dollárt. A januári értékesítés 40,01 milliárd dollár volt.