5G nélkül nem megy

5G Telekom
A járvány hatására az egész világon nőttek a befektetések a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba, a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6 felé fordították figyelmüket, felgyorsítva ezzel az innovációt és a digitális átalakulást – derül ki a Deloitte legfrissebb nemzetközi felméréséből.

A vírusválság miatt felgyorsult a vezeték nélküli kapcsolatok fejlesztését célzó befektetés. A válaszadók szerint ez a jövőbeli fennakadások elkerülése és új megoldások és szolgáltatások bevezetése miatt van.    A megkérdezettek 50 százaléka számít arra, hogy nő az ilyen szolgáltatásaikba történő befektetések mennyisége, míg csupán kevesebb mint 25 százalékuk számolt be visszaesésről. A megkérdezettek 67 százaléka vagy próbaprojekteket indít, vagy Wi-Fi 6 megoldásokat alkalmaz, míg 58 százalékuk 5G megoldásokkal teszi ugyanezt. Sok esetben mindkét technológiát alkalmazzák egyszerre. A válaszadók 81 százaléka szerint ezek a technológiák három éven belül elengedhetetlenné válnak.

Major Dóra, a Deloitte üzletviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere a közleményben elmondta: azok a cégek, amelyek a fejlett vezeték nélküli technológiákat nemcsak figyelembe veszik vagy átgondolják, hanem infrastrukturális és innovációs stratégiájuk fontos részévé teszik, hatalmas növekedési potenciálhoz juthatnak, és ennek megfelelően a világpiacon is jobb versenyhelyzetbe kerülnek.

Az új generációs vezeték nélküli szolgáltatások lesznek a kulcsai azon technológiák bevezetésének, amelyek szükségesek a digitális transzformáció megteremtéséhez. Tízből nyolc megkérdezett vezető arra számít, hogy az új generációs vezeték nélküli hálózatok bevezetése három éven belül megváltoztatja vállalkozásukat, tízből heten pedig úgy gondolják, hogy ugyanennyi idő alatt ezek a technológiák az egész ágazatot megváltoztatják majd, az értékesítés módját is beleértve.

Tízből legalább nyolcan elengedhetetlennek tartják a vezeték nélküli szolgáltatásokat ahhoz, hogy vállalkozásuk be tudja vezetni  az új technológiákat. A válaszadók 76 százaléka szerint vállalkozása versenyelőnyre tehet szert a fejlett vezeték nélküli technológiák előnyei által.

Az innováció és a digitális átalakulás a munkavállalók, ügyfelek és a partnerek számára is hatalmas előnyökkel járnak: a Deloitte felmérése azt mutatja, hogy az 5G és a Wi-Fi 6 technológiákat bevezetők számos okból használják ezeket a szolgáltatásokat úgy az irodában, mint azon kívül.