Audi Q5 40 TDI quattro teszt: a nyugalom ereje

Szép csendben megújult az Audi legnépszerűbb szabadidő-autója. Maradt ugyanolyan (pont) jó, mint volt: tágas, erős, kényelmes, drága és takarékos.

Hogy néz ki?

Jól állnak neki az egyszerű 19 hüvelykes felnik, a bő kerékjáratok és a láthatóvá váló lengéscsillapítók jelzik, hogy nem riad meg a könnyű tereptől sem. A frissített hűtőrács látványa nem forralja fel a vérem, talán egy picit sportosabb lett az elődjénél, de nem vagyok erről sem túlságosan meggyőződve. A hátsó oledes (organikus LED) lámpák dögösen néznek ki, ráadásul háromféle grafikát tud megjeleníteni. Újdonság, hogy ez akár menet közben is változtatható. Bár erről magam nem tudtam meggyőződni- esküszöm figyelem az utat, de ritka az új Q5 rajta – közelítésérzékelő funkcióval bír, ami annyit tesz, hogy két méteren belül mögöttünk közelítő autóst fokozottabb fényerő fogadja és veszi el a kedvét a koccanástól.

q5_1

Az Audi Q5 hossza 4682 milliméter, szélessége 1893 milliméter, magassága 1662 milliméter, tengelytávja 2820 milliméter. Karosszéria-szerkezetében a legnagyobb húzószilárdságú acélfajták és az alumínium alkot intelligens vegyes anyaghasználati koncepciót. Légellenállási együtthatója (cw) 0,3. A szélzajok ennek megfelelően rendkívül alacsonyan alakulnak, akárcsak az utastér rezgésszintje. Aeroakusztikai tulajdonságaival az új Audi Q5 magasra tette a lécet, utasterében ugyanis olyan csend honol, hogy egyből kiszúrjuk, ha a palacktartóban lévő kóla buborékot ereszt. A csendben többek mellett a külső visszapillantó tükrök házai, az ajtók kettős tömítései és az aeroakusztikailag továbbfejlesztett vízelvezető csatornák játszanak fontos szerepet. Az akusztikai szélvédő és a vastag üvegezés az alapkivitel része, a még magasabb színvonalú kényelem szolgálatában pedig extrafelszerelésként az első ajtók is rendelhetők akusztikai üvegezéssel.

q5_4

Az utastér rendezett, a pilótafülke ergonomikus, a klímakonzol önálló és könnyen kezelhető. A kormány jó fogású, funkciói ismerősek, a kijelző információtartalma bőséges és elégséges. A fedélzeti információs és szórakoztató rendszer érintőképernyős, szerencsére fut rajta az Apple CarPlay. Még vezeték nélkül is.

q5_7

A fűthető ülések elöl-hátul kényelmesek, kiszálláskor a vaskos küszöbön landolunk, érdemes azt tisztán tartani. A hátsó üléspad felárért 12 centis hosszban tologatható, a háttámlák szöge változtatható.

Az 520/580 literes csomagtartó öblös, a bevásárlókocsi tartalmát ötletes háló tarja egybe, a padló alatt helytakarékos pótkerék bújik meg, kompresszorral. A hátsó ülések a csomagtérből egy-egy kar meghúzásával is ledönthetők, ilyenkor 1520/1580 liternyi raktérrel számolhatunk.

q5_8

Hogy megy?

Az 1,85 tonnás, Mexikóban gyártott szabadidő-autót könnyedén mozgatja 204 lóerős kétliteres dízelmotorja. Legnagyobb forgatónyomatéka 400 Nm, amit úgy titkol, mint James Bond a születésnapját. Ha nagyon mélyen tapossuk a gázpedált, kelletlenül megindul. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 7,6 másodperc alatt jut el, a Q5 40 TDI quattro végsebessége 222 kilométer/óra. Mindez 12 voltos lágy (ál)hibrid rendszerben. Az icike-picike lítiumion-akkumulátor sok helyet nem foglal. A szíjhajtású indítógenerátor képes besegíteni a motornak is nagy terhelésnél, ezzel is csökkentve a fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást (két SCR-katalizátort és kettős AdBlue-adagolást alkalmaznak a győri eredetű motorban). A stop-start már 22 kilométer/órától leállítja a motort. Nem hiába lett csak hatliteres az átlagfogyasztást (100 kilométerre vetítve). Jobb is lehetett volna, de a vártnál többet kellett Pesten autóznom, így nem tudtam hat alatt tartani az étvágyát.

q5_9

Milyen vezetni?

Nincs benne légrugó, de még adaptív futómű sem, helyette elöl és hátul egyaránt oldalanként ötlengőkaros felfüggesztéssel táncol át a legrosszabb pesti utakon is. Kényelmesen, fesztelenül. A futómű kényelmét élettelen kormányzás teszi feledhetővé, szűk városi manővereknél sose tudjuk, minek és mikor megyünk neki. Én például visszavitelkor gyűrtem magam alá a gépjárműparkban egy kósza bóját. Mondjuk nem vettem észre és nem azért, mert sikertelenül kerültem ki.

Nincs kanyar, amely kihozná a sodrából. És ezzel a sofőr is így van. Nem sportolásra való ez a kocsi, hanem kényelmes helyváltoztatásra. Abban nagyon otthon van.

q5_6

A hétsebességes S tronic váltó tétova és lassú. A stop-start rendszerrel nagyon nem értik meg egymást, olyanok együtt, mint a mesebeli Lusta Henrik és a felesége. Kézzel is válthatnánk, de minek, ráérünk, homofisz van, hova sietnék?

Összkerék-meghajtása nem a régi jóféle Torsen quattro, hanem annak módosított, ultra változata, amelyben a váltó mögött, valamint a differenciálműben található egy-egy kuplung oldja le a kardánt és a féltengelyeket. Hogy miért jó ez? Mert kevesebbet fogyaszt a hagyományos quattro hajtásláncnál. Száraz úton nem érezni a különbséget, tapadásvesztéskor azonnal érkezik a segítség.

Hol gyártják?

Az Audi Q5 Mexikóban, néhány éve létesített San José Chiapa-i gyárban gördül le a szerelőszalagról. A just-in-sequence parkkal együtt 460 hektáros területen a vállalat legkorszerűbb, egyben az Audi gyártóhálózatának legmagasabban, 2400 méterrel a tengerszint felett fekvő termelési helyszíne létesült. Az Audi több mint egymilliárd eurót invesztált az itteni berendezésekbe és infrastruktúrába, egy részét a teljes amerikai kontinens leginkább környezetkímélő fényezőüzemébe. A Mexikóvárostól mintegy 200 kilométerre fekvő új gyár éves termelési kapacitása mintegy 150 ezer gépkocsi. Az Audi eddig nagyjából 180 beszállítót választott ki, az Audi México pedig bő 65 százalékos helyi hozzáadott értékkel indította a termelést. Ennek mértékét középtávon tovább kívánják bővíteni. Az Audi México úgynevezett okos logisztikát alkalmaz. A gyár RFID-antennái a termelés és a beszállítói hálózat rugalmas összehangolását teszik lehetővé. San José Chiapa volt a Volkswagen-csoport első termelési helyszíne, amely ezt a technikát teljes anyag- és konténerforgalmában alkalmazza.

Az üzem az Audi jelenleg érvényes követelményei szerint létesült. Ez a hosszú távú fenntarthatóság és a környezetvédelem területeire egyaránt érvényes, amelyekre már a tervezés fázisában nagy hangsúlyt fektettek. Az ipari víz mechanikus, kémiai és biológiai kezelésének köszönhetően az új létesítmény szennyvíz-semlegesen üzemel, s ugyanezen elv érvényesül a termelés szén-dioxid-kibocsátására is (szén-dioxid-semleges gyártás). A szomszédos San José Ozumba település környezetében a vállalat 100 hektáron több mint 100 ezer fát ültetve járul hozzá a talajvízhozam regenerációjához.

q5_2

Mennyibe kerül?

Aki beéri kevéssel, már 13,8 millió forintért vezethet új Q5-öst (35 TDI, 163 LE). A tesztelt 40 TDI változat 14,8 millióba kerül, de a méltányosan felextrázott autóért 20 millió forintot kérnek. A garancia erre az Audira is 2+2 év, vagy 200 ezer kilométer.

 

Kép és szöveg: Biró Csongor