Csak 150 lóerős, mégis megveszek érte

Volkswagen Arteon Shooting Brake

Arteon Shooting Brake
Nagyon hiányzott már valami izgalmas, stílusos autó a Volkswagen kínálatában, valami, ami megbabonázza az érdeklődőket. Az Arteon ilyen, főleg a kombi. Ha ez a modell küldi nyugdíjba a Passat Variantot, azt mondom, rendben van.

Hogy néz ki?

2020 nyarán ünnepelte világpremierjét a Volkswagen megújult avantgárd Gran Turismója, amely elegáns üzleti kombi, azaz Shooting Brake változatban is elérhető. Az Arteon teljesen új vezetői környezetet kapott, amely megfelel exkluzív megjelenésének.

Arteon Shooting Brake

A CC, lánykori nevén Passat CC, illetve a Phaeton szerelemgyereke az Arteon. Ilyen modell még nem volt a Volkswagen kínálatában, ezért csak ámulunk és bámulunk élre vasalt gúnyája láttán. A hűtőráccsal egybefonódó, LED-es csíkban elöl végig futó lámpatestek vonzóvá teszik a Magyar Év Autója 2021 díjas Arteon megjelenését, az ötajtós kupé kombi forma szépen végződik, a keret nélküli ajtókkal szerelt Arteon Shooting Brake szerintem most a legszebb Volkswagen. A helykínálat bőséges elöl és hátul is (mélyen ülünk az autóban, derékfájósok, idősek nehezen kászálódnak be és ki), a csomagtartó hatalmas, 565 literes űrtartalma 1,632 köbméteresre bővíthető. Lehajtott ülésekkel simán befért egy felnőtt bringa úgy, hogy még a hokis táskámnak is maradt hely. A leghosszabb szállítható tárgy 2,09 méter hosszú lehet, az első ülésig csúsztatva. Tegyük azt hozzá, hogy a kombi Passat 110 literrel több helyet kínál a csomagoknak. A hátsó lábtér maximális mérete 1016 milliméter, ami referenciaérték ebben az osztályban – ez akkor tűnt fel, amikor a bicikli kiemeléséhez be kellett térdelnem a lehajtott hátsó ülésre.

Arteon Shooting Brake

A jól áttekinthető utastér minden részletében minőségi kidolgozású, az ajtóbetétek éjjel sejtelmes fénnyel vigyázzák utunkat. A modern szórakoztató és információs rendszer (a középkonzoli képernyő képátlója 9,2 hüvelyk, azaz 23,4 centiméter; ennél is nagyobb a szemünk előtt elterülő digitális műszerfal, amelynek képátlója 10,25 hüvelyk, azaz 26 centiméter) kezelése könnyen megtanulható – a klímakonzol szerencsére külön felületet kapott, sajnos részben ez is digitális -, a műszerfal kialakítása ergonomikus. Az Apple CarPlay gond nélkül futott a tesztautóban. A komfortos, otthonos érzetet támogatják a kényelmes ergoline ülések, amelyek felárért masszíroznak és jól tartanak. Bele lehet szeretni az Arteonba, nekem sikerült.

Arteon Shooting Brake

Hogy megy?

A kétliteres, 150 lovas TDI illik az autóhoz, igazi utazóautó vele az Arteon Shooting Brake. Legnagyobb forgatónyomatéka 360 Nm, álló helyzetből 9,5 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás sebességre, végsebessége 220 kilométer/óra. Fogyasztása barátságos, a közel 600 kilométeres teszt során sikerült öt liter/100 kilométer alatt tartani az átlagot. A teljesítmény (üresen, illetve két személlyel próbálva) minden tekintetben elégséges, élvezettel tekeregtem a kocsival országúton, előzgettem a Hungárián és az autópálya belső sávjából (140 kilométer/óra sebességnél alig kétezret forog percenként a főtengely) sem kellett menekülnöm.

8

Milyen vezetni?

Méretei (4,866 méter hosszú, 1,871 méter széles, 1462 milliméter magas, tengelytávja 2,835 méter) és üresen 1,6 tonnás tömege ellenére könnyedén mozog, a kormány precíz, a hétfokozatú DSG-váltó finoman dolgozik (alapáron ehhez a motorhoz hat fokozatú kézi váltó jár), futóművét kényelmesre hangolták (az R-line csomag nem tartalmazott keményítést), 19-es kerekekkel sem bántó. Csendes az autó: sem a dízelmotor, sem a futómű zaja nem hallatszik be a jól szigetelt utastérbe. A vezetősegédek – van belőlük dögivel – biztonságosan és megbízhatóan működnek, nem túl idegesítőek. Az Arteonban az automatika a sofőr felügyelete mellett képes átvenni a kormányzást, a gyorsítást és a fékezést 210 /óra sebességig. A lapkára vetített kijelzőt nem használtam, picit zavarja a látóteret. Az intelligens LED-mátrix fényszórók kiválóan teljesítettek, nem vakították a szembejövő és az előttünk haladó autókat, jól megvilágították az út szélét. Sajnos, ezt sem kapjuk meg alapáron, 482 ezer forintot kérnek el eztért a fontos és hasznos extráért.

12

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban a 150 lovas dízelmotorral és kézi váltóval vihetjük haza az Arteon Shooting Brake modellt, de ekkor is 12,727 millió forintot kell leszurkolnunk a pénztárban. A tesztelt változat alapára 13,834 millió forinttól indul, a képeken látható autó azonban közel 17,5 millió forintba kerül.

2 01 13 10 5

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

2 Comments on Csak 150 lóerős, mégis megveszek érte

  1. Csodálatos ez a pazarló helybőség…
    A 45 centivel rövidebb eurovan1-be 4 ülés mellé még 3 bicikli befér állítva, és töredék áron fenntartható. Maradunk annál.

Comments are closed.