Lengyel vállalattal működik együtt a BME

grupa azoty
A BME Polimertechnika Tanszéke valamint a Grupa Azoty lengyel műszaki műanyag alapanyaggyártó partnerségi kapcsolatot alakít ki. A megállapodás célja, hogy a magyarországi műanyagipari szakemberek képzéséhez szükséges minőségi alapanyagok rendelkezésre álljanak, és a BME Polimertechnika Tanszékének tanulói kiváló képzettségű szakemberekként a műanyagipar területén biztosíthassák a munkaerő-utánpótlást.

A megállapodás értelmében a BME Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszékén folyó oktatáshoz, különböző projektekhez és diplomamunkákhoz a Grupa Azoty alapanyagot biztosít a jövőben. Emellett a partneri kapcsolat jegyében az egyetem hallgatói tanulmányutakon, szemináriumokon és gyakornoki programokon vehetnek majd részt a Grupa Azoty támogatásával. A pandémiás időszak enyhülésével a hallgatók a cégcsoport tarnowi (Dél-Lengyelország) modern üzemében ismerhetik meg a műszaki műanyag alapanyag gyártás hátterét, folyamatait, és lehetőség nyílik informális beszélgetésre, kapcsolatok kialakítására is a gyár szakembereivel, kutatóival.

A Grupa Azoty Compounding Európa harmadik legnagyobb kapacitású műszaki műanyag gyártója. Tarnowban két modern gyáregységet és kutató-fejlesztő laboratóriumot működtet. Utóbbi a folyamatos fejlesztések és minőség-ellenőrzés mellett különböző anyagvizsgálatokat és műszaki szolgáltatásokat is biztosít partnerei számára. A vállalat fő terméke a poliamid 6 (PA6) és a polioximetilén (POM) módosított fajtái – valamint a poliamid 6.6 (PA6.6), a polipropilén (PPC, PPH), a PBT, a PPA és különböző kapcsolódó termékek.