15,2 milliárd forint volt a kecskeméti Mercedes-gyár nyeresége

termelés
A Mercedes-gyár tavaly 3,4 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,6 milliárd euró után, az adózás előtti 41,6 millió euró nyereség elmaradt a 2019. évi 97,8 millió eurótól – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsdén közzétett 2020-as beszámolóban.

A beszámoló szerint a társaság tavalyi adózás előtti nyereségének 56 millió euróval csökkenése a koronavírus miatti termeléskiesésnek, illetve a korábbi gyártósorok kivezetésének, és a megnövekedett finanszírozási költségeknek tulajdonítható.     A kecskeméti Mercedes-gyár 2020-ban is megőrizte piaci pozícióját, annak ellenére, hogy a koronavírus világjárvány a világ járműgyártását sem hagyta érintetlenül. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a világjárvány kirobbanásának évében is sikeres esztendőt zárt, gyárukban több mint 160 ezer személygépkocsi készült el.     A prémium kategóriájú autók szegmensének globális piaci fejlődése és a kiváló termékeik egyértelműen a következő évek növekedését vetítik előre – olvasható a beszámolóban.

Tavaly a Mercedes-Benz AG elektromos offenzívájának részeként fontos döntést hozott, a kecskeméti gyár meg fogja kezdeni a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását is, a sorozatgyártás megkezdésének tervezett időpontja 2021 negyedik negyedéve.

Beszámoltak arról, hogy a társaság tavaly az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetett likviditásának stabilitására, és a jövőbeni pénzáramok részletes tervezésére. Finanszírozásai között megjelent egy új forma, a kötvénykibocsátás, amely a Növekedési kötvényprogramban, forint alapon valósult meg.    A beszámolóban kitérnek arra, hogy a koronavírus miatt kialakult válsághelyzet 2020-ban olyan intézkedéseket követelt meg, amelyek társaságuk működésére hatással voltak.

A koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása, illetve munkavállalóik egészségének védelme érdekében 2020. március 20-tól a kecskeméti gyárukban megszakították a termelést, a 2020-ra tervezett árbevétel az év első két hónapjában a tervezettnek megfelelően alakult, márciusban azonban már kisebb elmaradás volt tapasztalható a felfüggesztett termelés miatt. Április végétől a gyártást fokozatosan újraindították, augusztusra a gyár visszatért a normál működéshez – írják a beszámolóban.

 

1 Comment on 15,2 milliárd forint volt a kecskeméti Mercedes-gyár nyeresége

  1. Na majd az idén rátesz 1 lapáttal a Mercedes +lássátok uraim…
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.

Comments are closed.