Volkswagen Arteon teszt: nem kell több

Volkswagen Arteon
Olyan tömény az Arteon dizájnja, hogy még most is szemem előtt látom sportosan elegáns éleit. Tekintete megbabonáz, kényelme örömmel tölt el, takarékos ereje lenyűgöz. Utána nehezen ülnék Passatba…

Hogy néz ki?

2020 nyarán ünnepelte világpremierjét a Volkswagen megújult avantgárd üzleti autója, amely Shooting Brake változatban elnyerte a Magyar Év Autója 2021 díjat. A frissített Arteon teljesen új vezetői környezetet kapott, amely megfelel exkluzív megjelenésének.

arteon5

A CC, lánykori nevén Passat CC, illetve a Phaeton utódja az Arteon. Neve a Phaetonhoz hasonlóan klasszikus hangulatú, de azzal ellentétben nem jelent semmit, csak egy kitalált szóösszetétel. Art, mint művészet. Ez a kocsi azonban nem művészeti alkotás, érzelem nincs benne, sokkal inkább rideg és szívtelen kolosszus. Talán ezért is bámulják annyira az emberek. Mint egy görög szobrot. Nem látnak bele, nem tudják átérezni tökéletességét, néma, mert valójában nem is mond semmit. Csak azt: vegyél meg! Most akkor mégis művészeti alkotás?

arteon7

A hűtőráccsal egybefonódó, LED-es csíkban elöl végig futó lámpatestek, a filigrán légterelőben végződő csomagtér, a keret nélküli ablak mind tetszenek nekem. Bár a kombi változat szívdöglesztőbb, az ötajtós limuzinnak sem kell szégyenkeznie. A helykínálat bőséges elöl és hátul is, de mivel mélyen ülünk az autóban, a derékfájósok és az idősek nehezen kászálódnak be és ki. A csomagtartó hatalmas, 563 literes űrtartalma 1557 literre bővíthető. Hokis táskám hosszában befér és nem kell lehajtani a hátsó üléseket a mutatványhoz. A hátsó lábtér maximális mérete 1016 milliméter.

arteon9

A jól áttekinthető utastér minden részletében minőségi kidolgozású, a fabetét kellemes hangulatot teremt és jó tapintású. A korszerű szórakoztató és információs rendszer (a középkonzoli képernyő képátlója 9,2 hüvelyk, azaz 23,4 centiméter; ennél is nagyobb a szemünk előtt elterülő digitális műszerfal, amelynek képátlója 10,25 hüvelyk, azaz 26 centiméter) kezelése könnyen megtanulható – a klímakonzol szerencsére külön felületet kapott, sajnos részben ez is digitális -, a műszerfal kialakítása ergonomikus. A lapkára vetített kijelző nem annyira zavaró, mint a kavicsfelverődés a szélvédőn, de sokkal hasznosabb. Az Apple CarPlay gond nélkül futott a tesztautóban. A komfortos, otthonos érzetet támogatják a kényelmes ülések.

arteon8

A LED-mátrixos fényszórók parádésan világítanak éjjel, nem zavarják a szemből érkezőket és az előttünk haladókat – kérdőívet nem töltettem ki velük, de ezúttal a kötelező villogás elmaradt.

Hogy megy?

A kétliteres, 190 lovas TSI illik az autóhoz, igazi utazóautó vele az MQB-platformra épített (igen, a Golf közeli rokona) Volkswagen Arteon. Hangtalan (egyáltalán nem hallani, hogy jár, még erőltetett menetben sem) és elég erős. Legnagyobb forgatónyomatéka 320 Nm, álló helyzetből 7,7 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás sebességre, végsebessége 239 kilométer/óra. Fogyasztása meglepően aszkéta, a közel 600 kilométeres teszt során sikerült fedélzeti számítógép szerint 6,2 liter/100 kilométerre – saját mérés alapján 7 liter/100 kilométerre – szorítanom, igaz, messze elkerültem az autópályákat matrica hiányában (ugyanakkor kollégák tesztjeit olvasva, látom, hogy többen 9-10 literes fogyasztásról számoltak be). A teljesítmény (üresen, illetve két személlyel próbálva) minden tekintetben bőséges, élvezettel tekeregtem a kocsival országúton.

arteon11 arteon10

Milyen vezetni?

Méretei (4,866 méter hosszú, 1,871 méter széles, 1460 milliméter magas, tengelytávja 2,837 méter) és üresen 16,5 mázsás tömege ellenére könnyedén mozog, a kormány precíz, a hétfokozatú DSG-váltó kimérten dolgozik, futóművét kényelmesre hangolták, 18-as kerekekkel sem bántó. A kormányzás közvetlen, de nem ad élő közvetítést az út rezdüléseiről, ugyanakkor mégis úgy érezzük, hogy nem rossz vezetni. Az Arteonban nem az élményautó, hanem az utazóautó kerekedik felül a jellemzők versenyében, de ne is akarjunk mást tőle. Egy ilyen nyugodt és kényelmes limuzin ne legyen ziháló és pattogó versenyautó. Nem élvezi az Arteon a sebes autózást, az érzés ragadós, nekem sem tetszett nagy tempónál. A fékpedál gyorsan felpuhul, a váltás néha nem akkor következik be (érdemes néha sportba tolni a kart), amikor kellene – ha az Arteon beszélni tudna, azt mondaná: hagyj már békén! Sokkal célravezetőbb, ha az Arteonnal nem akarunk sportosan haladni, hanem csak nyugodtan autózunk. Azt mindketten jobban élvezzük. A vezetősegédek – van belőlük dögivel – biztonságosan és megbízhatóan működnek, nem túl idegesítőek (kivétel a halál torkát idéző, azonnali ütközésre figyelmeztető vörös óriás piktogram megjelenése, egy nap kétszer is). Az Arteonban az automatika a sofőr felügyelete mellett képes átvenni a kormányzást, a gyorsítást és a fékezést 210 kilométer/óra sebességig.

arteon2

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban a 150 lovas dízelmotorral és kézi váltóval vihetjük haza az Arteon modellt, de ekkor is 12,37 millió forintot kell leszurkolnunk a pénztárban. A tesztelt 190 lovas benzines automata verzió alapára 13,214 millió forinttól indul, a képeken látható autó azonban közel 16 millió forintba kerül.

Kép és szöveg: Biró Csongor

arteon6 arteon4 arteon3 arteon1