Alpine, Dacia és Renault is a jelöltek között

Alpine A110
Három izgalmas modellt nevezett az Év Magyar Autója versenyben a Renault Magyarország, a Renault, a Dacia és az Alpine modellek hazai forgalmazója. A hibrid Arkana és a Dacia Duster a szabadidő-autók között az Alpine A110 pedig a sportautók között indul a Magyar Év Autója 2022 díjért.

A110

A legendás Alpine autómárkát 1955-ben alapították, a Renault 1973-ban vásárolta meg. A jelenlegi kínálat egyetlen modellje a A110 középmotoros sportkocsi. A 11 mázsás autót 1,8 literes, négyhengeres, turbófeltöltésű motor hajtja. Az A110 Pure és Légende modellekben ez a motor 252 lóerő teljesítményt ad le, míg az A110S 292 lóerős.

2018 - Alpine A110, prix « Five-Star Car »

Duster

Idén nyáron frissítették a Dacia egyik legnépszerűbb modelljét, a Duster szabadidő-autót. Újdonság a fektetett Y alakű minta a lámpákban, a nyolchüvelykes érintőképernyő a középkonzolon és a vezeték nélküli okostelefon-csatlakozás lehetősége. A motorpalettán alapvető változás nincs, a benzines csúcsváltozathoz elérhető újra a hatfokozatú EDC (dupla kuplungos automata) sebességváltó. Az alapverzió is az 1,0 literes, benzinesként 90, LPG-s verzióban 100 lóerős, háromhengeres motor. Az 1,33 literes négyhengeres benzines 130 és 150 lóerővel érhető el. Dízel is van, az 1.5 Blue dCi 115 lovas.

DACIA DUSTER II (HJD)

Arkana E-Tech Hybrid

A hibrid Arkana külső méretei nem változtak, hossza 4568 milliméter, szélessége 1821 milliméter, tengelytávja 2720 milliméter, magassága 1576 milliméter. Hasmagassága 200 milliméter, amivel bátran letérhetünk az épített utakról. A hibrid rendszer ugyanaz, mint amit korábban a Clióban és a Capturben már kipróbáltunk (az E-Tech Hybrid megoldás egy belsőégésű motorból, két elektromos motorból és egy akkumulátorból áll), minden esetben villannyal indul az autó és városban az út akár 80 százalékát is így teszi meg. Az 1,6 literes szívó benzinmotor 145 lóerős, legnagyobb nyomatéka 148 Nm, az elektromos motoroké pedig 255 Nm. Az üresen 14,5 mázsás hibrid Arkana álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 10,8 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 172 kilométer/óra.

2021 - New Renault ARKANA E-TECH test-drives

Év Magyar Autója díjak

Az Év Magyar Autója 2022 díjat a Magyarországon összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2022 díjat, amelyek kategóriájukban (kisautók, családi autók, üzleti autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (elektromos/hibrid városi autók, elektromos/hibrid szabadidő-autók, elektromos/hibrid prémium autók, elektromos és hibrid kishaszonjárművek) az Év Zöldautója 2022 díj várományosairól, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2022 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. A szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2022 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2021-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

2021-es díjazottak

Az Autós Nagykoalíciós és a Járműipar.hu szervezésében az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, akkor 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó közül választott a zsűri. Az Év Magyar Autója 2021 díjat a gyártói kategóriában a Suzuki Vitara kapta, a Magyar Év Autója 2021 díjat különböző kategóriákban a Renault Clio, a Honda CR-V, a Volkswagen Tiguan, a BMW Z4, a Volkswagen Arteon Shooting Brake, az Opel Vivaro és a Ford Ranger Thunder nyerte el. Az Év Zöldautója 2021-ban a Volkswagen ID.3, a Hyundai Kona EV, a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid és a Mercedes-Benz CLA 250 e modell lett. A Közönségdíj 2021 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal a Suzuki Vitara, míg az Év Beszállítója 2021 oklevelet a – Bridgestone, a Continental, a Knorr-Bremse, a Salgglas és a SEGA egy-egy magyarországi gyára érdemelte ki. A zsűri 2022-ben is megválasztja az Év Autós Marketing/PR-szakemberét, az elismerést idén Hársfalvi János, a Suzuki marketingvezetője kapta.

További részletek: http://evmagyarautoja.hu/nevezes/