Világszínvonalú autópari fejlesztések Miskolcon

Bosch
Elektromos autókhoz fejlesztett hűtővíz keringtető szivattyút és motorhűtő ventilátort a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. konzorciumi partnereivel, a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, a fejlesztéshez a Széchenyi 2020 program 1,038 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatását nyerték el.

A projekt következő generációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat, hogy azok élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljenek. A fejlesztés eredményeként az ezekhez szükséges hosszabb élettartamot visszaigazoló tesztelés időtartama jelentősen csökkent. A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek, valamint új eszközöket és berendezéseket is vásároltak. Ezenfelül a projekt lehetőséget teremtett arra, hogy Miskolcon új kutatási területeken dolgozhassanak a szakembereknek, valamint a következő generációs termékek Miskolcon tervezett szériagyártása közvetlen mérnöki támogatással valósulhat meg és a gyár globális viszonylatban is vezető szerepet tud betölteni a jövőben.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Bosch-csoport, hanem a régió meghatározó járműipari vállalata is, a térség egyik fő foglalkoztatója, amely járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártása mellett magas hozzáadott értékű tevékenységeket, például kutatás-fejlesztést, tesztelést is végez.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult. A vállalat 2020-as árbevétele 354,6 milliárd forint volt, 8,8 milliárd forint beruházást hajtott végre, és csaknem 2 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. A Bosch miskolci autóipari vállalat 2700 munkavállalót foglalkoztat.    A Bosch-csoport Magyarországon – kilenc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként – az ország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója, több mint 15 500 munkatársat foglalkoztat.

„A jövőnk záloga: a folyamatos fejlesztés. Ezért kiemelt jelentőséggel bírnak az olyan kutatás-fejlesztési projektek, amelyekkel technológiáinkat jobbá és hatékonyabbá tehetjük, hogy azok ne csak a jelen, hanem a jövő elvárásainak is megfeleljenek” – mondta Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója a vállalat sikeres projektzárása kapcsán. .

A jövő elektromos vagy hibrid járműveihez kapcsolódó, 2017-ben indult projekt két gépjármű-alkatrész, öt különféle műszaki kihívására kereste a megoldást. A Bosch fejlesztői a munka során szorosan együttműködtek a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A konzorciumi partnerek célja az volt, hogy a közös kutatás hosszútávon és üzletileg is hasznosítható tudományos eredményeket teremtsen. A Ginop-pályázatban a miskolci autóipari vállalat projektrészének összköltsége 600 millió forint volt, melyhez 300 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, valamint a hazai központi költségvetésből.

Világszínvonalú megoldások Miskolcról
A projekt az újgenerációs, a gépjárművek hűtőkörében működő keringtető szivattyúkhoz és motorhűtő ventilátor egységekhez fejlesztett műszaki megoldásokat. A cél pedig az volt, hogy az eszközök élettartama a jövőbeni elektromos vagy hibrid meghajtású járművek követelményeinek is megfeleljen. „A sikeres kutatás-fejlesztési projektünknek köszönhetően olyan új gyártási eljárás és alkatrész született, amely komoly előrelépést jelent a jövő gépjárműveinek megalkotásában” – hangsúlyozta Frank-Stephan Kupfer. A technológiai előrelépés mellett a projekt eredményeként a konzorcium tagjainál új, az elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési kapacitások és kompetenciák is létrejöttek. A termékek továbbfejlesztése kapcsán lehetőség nyílt Miskolcon új kutatási területek megvalósítására.

1 Comment on Világszínvonalú autópari fejlesztések Miskolcon

Comments are closed.