Ez a BMW nagyágyúja

BMW iX
A müncheni premier előtt ülhettünk be Budapesten a BMW új elektromos zászlóshajójába. Vezetni még nem lehetett, de a BMW iX árát már megtudtuk.

Az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt BMW iX sorozatgyártása már javában zajlik Dingolfingben, két szép példány Budapesten is bemutatkozott. A BMW iX kétféle modellváltozatban érhető el kezdetben, mindkét kiadásban elektromos összkerékhajtás dolgozik, a BMW iX xDrive50 modell esetében 385 kW / 523 lóerő (33,99 millió forintos kezdő árért), a BMW iX xDrive40 modell esetében pedig 240 kW / 326 lóerő maximális teljesítménnyel (27,99 millió forintos kezdő árért). A madarak azt csiripelik, hogy jön majd egy iX M60 csúcsmodell is bődületes erővel (440 kW/600 LE). WLTP-mérések alapján egyetlen feltöltéssel 630 (xDrive50), illetve 425 (xDrive40) kilométerre elegendő energiát képes eltárolni.

BMW iX

A BMW iX vázszerkezete igen különleges, ezt a bemutatón is megleshettük: a karosszériaváz alumínium keretét a tetőben, az oszlopokban és a hátsó merevítő elemekben szénszál-erősítésű műanyag(CFRP) egészíti ki, ami amellett, hogy minimalizálja a modell saját tömegét, a vázszerkezet merevségét is jelentős mértékben fokozza. A modell optimalizált légellenállási együtthatója (0,25). A nagyfeszültségű akkumulátort mélyen a padlólemezbe süllyesztették a tervezők, az alacsony súlyponthoz pedig kiváló súlyelosztás társul, amely még fürgébb kezelhetőséget eredményez.

Futómű-technológiájában alapfelszereltségként kettős ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztés, ötkaros hátsó kerékfelfüggesztés, rugóút-szinkronizált lengéscsillapítók és változó áttételű elektronikus szervokormány dolgozik. Az opcionális extrafelszereltségek palettáján az első és a hátsó tengely elektronikusan vezérelt lengéscsillapítói és légrugós kerékfelfüggesztései, az aktív hátsókerék-kormányzás és a sport fékrendszer is megtalálható. A 20 hüvelyk méretű, alapfelszereltségként kínált könnyűfém keréktárcsák alternatíváiként 21 és 22 hüvelyk méretű aerodinamikai keréktárcsák is elérhetők. Utóbbiak zajcsökkentett gumiabroncsokkal is felszerelhetők, amelyek a belső felületükre felvitt habréteggel fokozzák az utazás akusztikai komfortját.

IMG_1287

A BMW iX elektromos összkerékhajtása minden vezetési szituációban optimális mértékű forgatónyomatékot továbbít az első és a hátsó kerekekhez. A rendszer intelligens vezérlése teljes egészében változtatható erőelosztást tesz lehetővé, a színtiszta hátsókerék-meghajtástól kezdve, egészen a maximális tapadást garantáló, állandó összkerékhajtásig. A hajtásfüggő kipörgés-korlátozás, amelyet a mérnökök most először építettek be intelligens összkerékhajtásba, még tovább fokozza a modell tapadását és menetstabilitását. A BMW iX xDrive50 4,6 másodperc, a BMW iX xDrive40 pedig 6,1 szekundum alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre.

A BMW iX lemezei mögött dolgozó, ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia egyetlen házban egyesíti az elektromos motort, a vezérlőelektronikát és a váltót. Ez a fajta, nagymértékben integrált beépítési megoldás nem csupán energiasűrűség, de hatékonyság szempontjából is előnyös, az első és a hátsó tengely között rendelkezésre álló helyet gazdaságosan használja ki. Erőforrásai szinkronmotor-alapelv szerint működnek, ahol a rotort nem állandó mágnesek hozzák mozgásba, hanem közvetlenül a villamosenergia. Ez teszi lehetővé a rendelkezésre álló összes forgatónyomaték azonnali leadását és extrém széles fordulatszám-tartományban történő fenntartását. A hajtáslánc csúcs forgatónyomatéka 630 Nm (xDrive40), illetve 765 Nm (xDrive50).

A motortető nem nyitható, az ablakmosó folyadékot a logó mögötti nyíláson lehet betölteni
A motortető nem nyitható, az ablakmosó folyadékot a logó mögötti nyíláson lehet betölteni

Az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia része a legkorszerűbb akkumulátorcella-technológiával szerelt nagyfeszültségű akkumulátor is, amelynek megegyező térfogathoz rendelt nettó energiasűrűsége mintegy 40 százalékkal nagyobb, mint a 2020-as BMW i3 tisztán elektromos prémium kompaktban használt nagyfeszültségű akkumulátoré. A tervezőmérnökök a BMW iX xDrive50 padlólemezébe egy 105,2 kWh nettó kapacitású (bruttó 111,5 kWh), míg a BMW iX xDrive40 padlólemezébe egy 71 kWh nettó kapacitású (bruttó 76,6 kWh) nagyfeszültségű akkumulátor építettek be.

A BMW iX alapfelszereltségének része a rendkívül hatékony hőpumpával dolgozó, integrált fűtő- és hűtőrendszer, amely nem csupán az utastér, de a nagyfeszültségű akkumulátor és a hajtáslánc optimális hőmérsékletéért is felel. Az előrelátó hőkezelő rendszer arra is képes, hogy a nagyfeszültségű akkumulátor működési hőmérsékletét a betervezett gyorstöltések előtt a gyors és hatékony járműtöltéshez leginkább optimális hőmérsékleten tartsa.

A BMW iX xDrive50 modell esetében akár 200 kW töltési kapacitású DC gyorstöltés, míg a BMW iX xDrive40 modell esetében akár 150 kW töltési kapacitású gyorstöltés is elérhető, amellyel a nagyfeszültségű akkumulátor töltöttségi szintje 35 perc (BMW iX xDrive50), illetve 31 perc (BMW iX xDrive40) alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető.

A BMW iX modellek a bajorok dingolfingi gyárában látnak napvilágot. Az autó és a beépített akkumulátorcellák teljes termelési folyamatához szükséges energiát a létesítmények kizárólag megújuló erőforrásokból nyerik ki. A BMW a nagyfeszültségű akkumulátorokhoz szükséges kobaltot és lítiumot ellenőrzött ausztrál és marokkói forrásokból szerzi be, ahonnan az alapanyagokat közvetlenül akkumulátorcella-gyártó partnereihez szállítja. Az elektromos motorok szinkronmotor-alapelv szerinti működése lehetővé teszi az erőforrások ritkaföldfémektől mentes sorozatgyártását. Tömegtermelési folyamataiban a vállalatcsoport kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot használ.

A BMW iX erőforrás-hatékony sorozatgyártásához mindezek mellett a másodlagos alumínium és az újrahasznosított műanyag nagyarányú alkalmazása is hozzájárul. A modell utasterében FSC-igazolt faanyagot, cserzett olajlevél-kivonattal finomított bőrt és más természetes anyagokat használnak. A padlóborításhoz és a szőnyegekhez használt nyersanyagok között újrahasznosított halászhálók is megtalálhatók.