Jól megy a Daimlernek

A Daimler nyereséggel zárta az idei második negyedévet, miután a vártnál jobban teljesített a cég autó-, teherautó- és autóbusz-gyártó ágazata.

A Kecskeméten Mercedes-Benz-gyárat is üzemeltető társaság a június végével záródott három hónapról 5,42 milliárd euró kamat- és adófizetés előtt (EBIT) nyereséget jelentett. A koronavírus-járvány által komolyan érintett tavalyi második negyedévben a Daimler 708 millió euró veszteséggel zárt, 2019 második negyedévében az EBIT 2,5 milliárd euró volt.

A társaság a járvány miatt tavaly március 17-én döntött úgy, hogy felfüggeszti a termelést az európai üzemek többségében. A 170 ezer németországi dolgozó 80 százalékát átállították rövidített munkaidőre, és az úgynevezett pénzügyi rugalmasság biztosítására megállapodást kötöttek egy banki konzorciummal egy 12 milliárd eurós hitelkeretről.

A gyártást négy hét szünet után, április 20-án kezdték fokozatosan beindítani, elsőként a társaság székhelye, Stuttgart mellett fekvő Bad Cannstadtban működő motorgyárban indult el a munka, szigorú higiéniai óvintézkedések mellett. A kecskeméti üzemben április 28-tól gyártanak ismét kocsikat.

Az idei második negyedévben a személyautó-gyártó divízió EBIT-eredménye 3,60 milliárd euró volt, nagyobb a szakértői várakozások átlagában szerepelt 3,1 milliárd eurónál.

A buszokat és teherautókat gyártó ágazat 831 millió euró kamat- és adófizetés előtti nyereséget ért el, ami szintén meghaladta a szakértők által becsült 680 millió eurót.    A Daimler Mobility EBIT-eredménye szintén jobb lett a 653 millió euró vártnál, 924 millió euró volt.