Modernizálja gépparkját a Ganz

Ganz
A növekvő rendelésállomány indokolja a Ganz Engineering és Energetika Gépgyártó Kft. gépparkjának modernizálását, erre a célra 2020-2021-ben 3 millió eurót, 2022-2023-ban 8 millió eurót szánnak saját forrásból, és pályázati lehetőséggel is élni szeretnének – közölte Oleg Russzkih ügyvezető.

A Roszatom 100 százalékos tulajdonában lévő, budapesti székhelyű társaság fő profilja atomerőművi nagy teljesítményű szivattyúk és vízi erőművi kis teljesítményű turbinák gyártása, emellett itt végzik a termékek üzemi próbáját, illetve gondoskodnak a szállításról.    Oleg Russzkih elmondta, hogy az egyik fő megrendelőjük a Roszatom. Az orosz állami konszern külföldön épülő atomerőműveibe Kőbányán gyártják a nagy teljesítményű szivattyúkat, és jelentős tételt képviselnek az egyiptomi vízügyi minisztérium megbízásai is.

A társaság jelenlegi rendelésállománya 130 millió dollár, ami a tervek szerint az év végére eléri a 200 millió dollárt. Arra számítanak, hogy a Paks II beruházáshoz várható megbízások sora, valamint az egyiptomi atomerőmű jövőre kezdődő építése további munkát hoz, és bővülhet a kis teljesítményű vízturbinák gyártása is – ismertette Oleg Russzkih.    Hozzátette, hogy ehhez növelni kell a létszámot is. Mintegy 80 új munkatársat szeretnének felvenni, főleg hegesztőkre, szerelőkre, esztergályosokra, tervezőkre, projektvezetőkre lenne szükség.    Az ügyvezető hangsúlyozta, a koronavírus-járvány idején sem álltak le a gyártással. Ugyanakkor gondot jelent, hogy a megrendelők az utazási korlátozások, a határzárlat miatt nem tudtak Budapestre jönni átvenni az elkészült árut, emiatt a cég később jut bevételhez.    Az atomenergetikai projekteknél az előfinanszírozás minimális, 10 százalék előleggel indul, a teljes ár fizetése a kiszállítás után két-három hónappal után történik – jelezte az ügyvezető.

A nyilvános cégadatok szerint a Ganz Engineering és Energetika Gépgyártó Kft. 2019-ben 2,4 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ér el, ebből mintegy 300 millió forint belföldről, 2,1 milliárd forint exportból származott. Az adózás előtti veszteség elérte a 979 millió forintot.    Az ügyvezető elmondta, hogy 2020-ban sem tudtak javítani az eredményen a pandémia következtében előállt helyzet miatt. Ezért anyacégük, az Atomenergomash, a Roszatom gépgyártó divíziója 20 millió euróval segítette a budapesti gyártást 2018-2020 között vállalaton belüli finanszírozással, amit majd vissza kell fizetni.

 

1 Comment on Modernizálja gépparkját a Ganz

Comments are closed.