Digitalizációs projektet vezet a Still

Still
Az automatizált járművek (AGV) a raktárakban vagy a termelőcsarnokokban végzett munkájuk során valódi adatbányák. A begyűjtött adatok azonban törlődnek. “Ez óriási pazarlás” – mondja Bengt Abel, a Still projektmenedzsere.

Az Aribic (Artificial Intelligence based Indoor Cartography) nemzetközi kutatási projekt ezért olyan módszereket fejleszt, amelyekkel ezen értékes információkat nyereségesen hasznosítani lehet. Az Aribic kutatási projektben az érzékelők és kamerák által gyűjtött adatok felhasználásával 3D térképeket készítenek a raktárakról, illetve termelési létesítményekről. Létrehozzák a környezet digitális tükörképét, így gyakorlatilag valós időben megjeleníthetik és megoszthatják a releváns információkat. A jelenlegi módszerekkel ellentétben, amikor egy pillanatképből merev 3D-s képet készítenek a környezetről, az Aribic platform által generált képek dinamikusak és mindig naprakészek maradnak. “Miközben a targonca vagy az AGV halad, érzékelőivel a környezet legkisebb változásait is észleli, és továbbítja az Aribic platformra. Ezeket a felismert változásokat, például egy elmozdult állványt vagy egy újonnan elhelyezett raklapot, azonnal figyelembe veszi és felhasználja a mesterséges intelligencián alapuló navigáció” – mondja a Still szakértője.

A nagy felbontású, szemantikai információkat tartalmazó 3D-s térképekre elsősorban az automatizált járművek helyzetének megállapításához van szükség. Az üzemeltetők mindig tudják, hol vannak járműveik. Ez az információ viszont felhasználható a raktár- vagy gyártervezés optimalizálására. Kiderül, hogy a raktár forgalma hol magas vagy alacsony. Azt is megmutatja, hogy mely folyosókon alakul ki torlódás.

A projekt – amelyben fontos szerepet kap a Still OPX iGo neo autonóm horizontális komissiózó -, idén márciusban indult, a befejezést 2023 végén tervezik. A nemzetközi kutatási projektben a konzorciumvezető STILL  mellett a Karlsruhei Műszaki Intézet (KIT), a Torontói Egyetem STARS laboratóriuma és a kanadai LeddarTech szenzorgyártó is részt vesz.