Jó hír Amerikából

amerikai gyáripar, ipari termelés
Mérsékelten, a vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban, miközben a termelési eszközökre fordított vállalati beruházások stabilan emelkedtek, jelezve, hogy a feldolgozóipar teljesítménye tartósan erős még úgy is, hogy a koronavírus-járvány megfékezésével párhuzamosan a fogyasztók termékek helyett ismét egyre többet költenek szolgáltatásokra.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy 506,0 milliárd dollár értékben érkeztek új megrendelések, ami az előző havit 1,5 százalékkal, 7,4 milliárd dollárral haladja meg. Elemzők 1 százalékos növekedésre számítottak a májusban mért 2,3 százalékos ugrás után.     Éves összehasonlításban 18,4 százalékkal nőtt az új gyáripari megrendelések értéke júniusban.    A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 1,4 százalékkal nőtt a gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban, gyorsult az ütem a májusi 1,0 százalékhoz képest.

A repülőgépek nélkül számított polgári célú termelési eszközök új megrendelései – amelyet a gépekre és felszerelésekre szánt vállalati költségek mérőszámának is tekintenek – júniusban 0,7 százalékkal, májusban 0,6 százalékkal, áprilisban pedig 2,7 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben 16,7 százalékra rúgott az emelkedés üteme júniusban.

A gyáripar kiszállításai havi összevetésben 1,6 százalékkal nőttek júniusban a májusi 0,9 százalékos, illetve az áprilisi 0,2 százalékos emelkedés után. A gyárak raktárkészleteinek értéke júniusban 1,0 százalékkal, májusban 1,1 százalékkal, áprilisban pedig 0,5 százalékkal bővült.

A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le, tavaly tavasszal történelmi mélységekbe zuhant a koronavírus-járvány hatására, de már májusban elindult a kilábalás párhuzamosan azzal, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni készleteiket, a fogyasztók pedig szolgáltatások helyett inkább termékeket vásároltak, például a távmunka és a távoktatás feltételeit biztosító árucikkeket.