35 milliárd forint ingyen pénz innovációra

innovációs kutatás-fejlesztésre, innovációra, mesterséges intelligencia
A gazdaság újraindításában, Magyarország versenyképességének erősítésében jelentős szerep hárul az innovációs teljesítmény növelésére, amelyet a kormány a PIACI KFI konstrukcióval is ösztönöz. A rendkívül népszerű pályázat újabb fordulójában 35 milliárd forint támogatás érhető el – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Hozzátette, a lehetőséggel élve exportképes új termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat fejleszthetnek a vállalkozások és a velük együttműködő kutató-tudásközvetítő szervezetek.    Az új kiírás ezúttal is azokat a vállalkozásokat célozza meg, amelyek elkötelezettek a piaci értékteremtés iránt, akár a hazai kutatóintézmények szakértőit is bevonva hoznak létre a piacon hasznosítható új termékeket és szolgáltatásokat. Az idei pályázat két alprogramban további 35 milliárd forintot fordít arra, hogy lehetőség szerint minden értékes projekt vissza nem térítendő támogatáshoz jusson.

Az ITM közleménye ismerteti: a PIACI KFI pályázaton belül két alprogram indul, az ‘A’ alprogramra vállalkozások egyesével vagy csoportosan pályázhatnak maximum 500 millió forint összegig, míg a ‘B’ alprogramra kutatói intézmények vállalkozásokkal együttműködve pályázhatnak legfeljebb 800 millió forintra.

A kétlépcsős pályázás ezúttal is megkönnyíti az érdeklődők dolgát. Első lépésben ugyanis elég egyszerűbb anyagot, csak a projekt szakmai programját és a hozzárendelt pénzügyi tervet beadni szakmai véleményezésre. A benyújtásra szolgáló elektronikus felület 2021. szeptember 27-én nyílik meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján. További részletes információk is az NKFIH oldalán érhetők el – tájékoztatott az ITM.