Fejlesztett a nagyszénási beszállító

Toolex
Csaknem 850 millió forintból bővítette gépparkját a fémmegmunkálással és fúrószárgyártással foglalkozó nagyszénási Toolex Kft.

A cég beszerzett egy esztergagépet, egy köszörűgépet, egy kétélű csövek megformálásához való húzógépet, egy precíziós sík- és profilköszörűgépet, valamint bevezettek egy vállalatirányítási rendszert, amivel a termelés és raktározás tervezése és szervezése válik könnyebbé.    A beruházás révén 20-25 százalékkal nő a mélyfúró kapacitás, a fúrócsövek profilköszörülési kapacitása, illetve a szerelhető mélyfúró támasztólapkáinak gyártási kapacitása. A beszerzett CNC vezérlésű csúcsnélküli palástköszörű 50 százalékos kapacitásnövelést biztosít a teljes keményfém nyersanyagok nagyolása során.    A projekt indulásakor 159 munkavállaló dolgozott a cégnél, a vállalás az volt, hogy ezt 173 főre növeljék. “Túl is teljesítettük, mivel jelenleg 195 fő dolgozik a cégnél” – mondta Tóth Péter üzemvezető.

A Toolex Fémfeldolgozó Kft. 1993 októberében 15 munkavállalóval kezdte meg munkáját, jelenleg a Békés megyei Nagyszénás legnagyobb munkáltatójának számítanak.    A társaság fő tevékenysége a fémmegmunkálás, azon belül is fúrószár megmunkálás, fúrószárgyártás, egyélű fúrószerszámok keményfém betéteinek gyártása, összeépítése, fúrófej és fúróhüvely méretre köszörülése. Magyarországon a szegmensben piacvezető a cég.    A vállalat termékeinek 80 százalékát exportálja, a fő felvevőpiac Németország.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Toolex Kft. árbevétele 2020-ban 2,77 milliárd forint volt az előző évi 3 milliárddal szemben. Adózott eredménye eközben 275,6 millióra nőtt a 2019-es 239,5 millióhoz képest.