Tőzsdén a Vitesco részvényei

Vitesco
Megkezdődött a kereskedés a Vitesco Technologies részvényeivel a frankfurti tőzsdén: az első napon az árfolyam széles sávban ingadozott, de a nyitó és a záróérték között kicsi volt a különbség, jelezve, hogy erős kihívások várnak a német autóalkatrész-gyártó vállalatra.

A Continental német autóipari beszállító vállalat idén szervezte ki önálló vállalattá hajtáslánc-gyártó érdekeltségét, a Vitescót. Az új vállalat részvényei 59,80 eurón indították a napot, és a nap folyamán 56,89 és 66,88 euró között mozgott az árfolyam. Délután két óra körül 58,70 eurón állt a jegyzés, amelyet alapul véve a Vitesco piaci tőkeértéke elérte a 2,34 milliárd eurót. A papírok végül 58,90 eurón zártak, míg a Continental 15,98 százalékos mínuszban, 95,07 eurón fejezte a kereskedést.

A Vitesco stagnáló árfolyama és a Continental-részvények zuhanása együttesen azt jelenti, hogy a részvényesek befektetésének értéke csökkent a bevezetés napján, szeptember 16-án. A kiszervezést úgy hajtották végre, hogy a Continental részvénytulajdonosai minden öt részvény után kaptak egy Vitesco-részvényt.

vitesco2

A Continental, amely a világ legnagyobb autóipari beszállítói közé tartozik, két évvel elhalasztotta a Vitesco kiszervezését a kedvezőtlen, a koronavírus-járvány átal tovább súlyosbodott piaci feltételek miatt.

A Debrecenben is termelő Vitesco Technologies legnagyobb részvényese a Schaeffler család az IHO Verwaltungs GmbH és az IHO Beteiligungs GmbH befektetési társaságok révén mintegy 46 százalékos részesedéssel.    A Vitesco Technologies-nak közel 40 ezer alkalmazottja van világszerte összesen mintegy 50 városban. A vállalat központja a németországi Regensburgban található. Tavaly 8 milliárd euró árbevételt ért el, ami 12 százalékkal kevesebb az előző évinél. Az idei első fél évben 29 százalékkal, 4,4 milliárd euróra nőtt a bevétele, a nyereséghányada pedig 1,9 százalékra rúgott.

A Vitesco Technologies a legmodernebb erőátviteli technológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója. Az intelligens rendszermegoldásokkal, valamint az elektromos, hibrid és belsőégésű erőátviteli berendezések komponenseivel a Vitesco Technologies tisztává, hatékonnyá és megfizethetővé teszi a mobilitást. A termékskála elektromos erőátviteli rendszereket, elektronikus vezérlőegységeket, érzékelőket és szervoberendezéseket, valamint kipufogógáz-utókezelő megoldásokat tartalmaz.