Nagyot lehet szakítani, de ennek a beszállítók nem örülnek

Qualcomm, csiphiány, SIA, félvezetőket, félvezető, csip, chip,
Jelentősen nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel augusztusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.

A szervezet honlapjára felkerült adatok azt mutatják, hogy augusztusban 47,18 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 29,7 százalékkal felülmúlta a tavaly augusztusi 36,38 milliárd dollárt. Havi összevetésben a növekedés 3,3 százalék volt, a júliusi 45,66 milliárd dollárral összevetve.

Júliushoz képest Észak- és Dél-Amerikában 4,9 százalékkal, Japánban 3,3 százalékkal, Kínában 3,4 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kína és Japán nélkül) 2,6 százalékkal, Európában pedig 1,5 százalékkal nőtt az eladásból származó bevétel augusztusban. Tavaly augusztushoz viszonyítva Észak- és Dél-Amerikában 30,6 százalékkal, Európában 33,5 százalékkal, Japánban 23,8 százalékkal, Kínában 30,8 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben (Kínát és Japánt leszámítva) pedig 28,2 százalékkal nőtt a bevétel.

A SIA adatai szerint tavaly 439 milliárd dollár értékben értékesítettek csipeket világszerte, ami 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A SIA a csipeladások további növekedésére számít az idén.    A SIA az amerikai félvezetőgyártó ágazat 98 százalékát és a világ nem amerikai csipgyártóinak kétharmadát tömöríti.