Nagy bajba került egy autógyártó

Erős kilengések után csaknem 10 százalékos mínuszban zártak a China Evergrande  kínai cégcsoport elektromos autókat gyártó leányvállalatának részvényei a hongkongi tőzsdén, miután a cég arra figyelmeztetett, hogy súlyos likviditási nehézségekkel küzd, és bizonytalan a jövője gyors készpénzinjekció híján.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group megerősítette, hogy forráshiány miatt felfüggesztett egyes kifizetéseket, köztük a munkavállalói bérekét, illetve egyes beszállítói tartozásokét. A vállalat közölte, hogy tárgyal potenciális befektetőkkel bizonyos projektekről, illetve eszközök eladásáról pénzforgalmi problémáinak kezelésére.     Bár az elektromos autókat gyártó leányvállalat az ingatlanfejlesztő cégcsoport kisebb eleme, likviditási gondjai árulkodóak a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő Evergrande helyzetét illetően.

A China Evergrande konglomerátum 305 milliárd dolláros tartozást halmozott fel. Múlt csütörtökön elmulasztotta az egyik dollárkötvénye után járó kamatok, összesen 83,5 millió dollár kifizetését, ráadásul makacsul hallgat a vállalatvezetés, így nem tudni, hogy a 30 napos türelmi idő alatt teljesíti-e kötelezettségét, vagy a külföldi befektetők hoppon maradnak és kénytelenek lesznek nagy veszteségeket elkönyvelni.     A következő nagy próbatétel a héten esedékes: szerdán egy 2024 márciusában lejáró, 9,5 százalékos kamatozású dollárkötvény után kellene 47,5 millió dollárt kifizetni a befektetőknek.     Ha a China Evergrande nem fizet a türelmi időben belül, törlesztési csődbe kerül, aminek súlyos hatásai lehetnek a kínai gazdaságra, de egyes félelmek szerint a globális pénzügyi rendszerre is.