Újabb 243 dízel buszt vesz a Volánbusz

Volánbusz
Öt pályázati kiírás keretében összesen 243 korszerű, környezetkímélő, Euro VI emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotorral hajtott autóbusz érkezhet ez év végén és 2022-ben a Volánbuszhoz. Az ajánlatokat október végéig várja a közlekedési társaság.

Sikeres eljárások esetén 25 darab új, távolsági, emelt padlómagasságú, illetve 20 darab új, távolsági, normál padlós, minimum 56 utas egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztatóval és USB-töltőpontokkal felszerelt autóbusz érkezhet a jövő év második-harmadik negyedévében. Az emelt, illetve normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Nyolc darab újszerű, távolsági, hasonló felszereltségű, emelt padlómagasságú jármű már ez év végén megérkezhet.
További 140 darab új, normál padlós, 75 férőhelyes szóló autóbusznak a fent felsorolt kényelmi berendezések mellett kamerarendszerrel, 50 darab új, alacsony belépésű, hosszú szóló, legalább 95 utas szállítására alkalmas járműnek pedig még kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznie kell. A járművek szintén a jövő év közepén állhatnak az utasok szolgálatába.
2021-ben már forgalomba állt 610 új autóbusz, az év végéig további 123 jármű érkezhet a társasághoz, ennek eredményeként egyetlen év alatt a járműállomány 11,5 százaléka újul meg. A Volánbusz tervei szerint a jövő évben további 800 új jármű fiatalítja majd a flottát. A most induló eljárások mellett 60 darab elektromos meghajtású és 164 darab gázüzemű jármű vásárlására irányuló beszerzés van folyamatban, ezekről két hónapon belül várható eredményhirdetés.
A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul – írták a közleményben.