Unokáink Audija – teszten a Q4 e-tron 40

Audi Q4 e-tron
A négykarikás márka elektromos tömegautója akar lenni a Q4 e-tron. Ha az ára nem lenne borsos, semmi bajunk nem lenne vele: dinamikus, elegáns, kényelmes, takarékos és még vezetni is jó.

Hogy néz ki?

Nem tudom, hogy ez a fényezés teszi-e, de amolyan fémíz köszön vissza mindenhonnan. Semmi különös nincs az autóban, de minden porcikája olyan ismerős. Metálos a külalak, az utastér fémes, csak a motorból nem kiabál a vas. Az hangtalan, az Audi Q4 e-tron suhan és süvölt, ahogy egy jó villanyautóhoz illik. Kompakt méretű a Q4 (van belőle csinosabb fenekű Sportback változat), nem olyan böhöm nagy, mint a sima e-tron és nem is annyira passzentos, mint egy győri, szintén zöld rendszámos Q3 (Sportback). Légellenállási együtthatója 0,28.

13

A név találó: a modell a Q3 és a Q5 között van pont félúton. Hossza 4,588 méter, szélessége 1,865 méter, magassága 1,632 méter, tengelytávolsága 2,764 méter. Helykínálata bőséges, a csomagtartó tágas: alaphelyzetben 520, ledöntött ülésekkel 1490 literes, padlója teljesen sík. A töltőkábelek elrejthetők a padló alatt, az autó praktikumát több tároló is segíti (összesen 25 liternyi kacattartót találunk a kocsiban).

4

Az utastér jellegzetesen audis, a tesztautóban a fémes betétek uralkodtak a fekete puha műanyagok felett, kényelmes az alcantara ülés, minőségi a kárpitozás. A hatszögletű kormány újszerű, elsőre furcsa, de könnyű megszokni. A klíma önálló felületen vezérelhető, minden másra ott van a rengeteg kijelző, érintésérzékeny gombokkal, sokféle funkcióval. Külön érdekesség, hogy az ülésfűtés csak akkor kapcsol be, ha valóban ülnek az ülésben, ha például valaki kiszáll a jobb elsőről, akkor az ülésfűtés magától kikapcsol. Így lehet nyerni pár méter hatótávolságot…

IMG_3071

Nemcsak a használata, hanem a gyártása is környezetkímélő, az audis sajtóanyag szerint összesen 27 részlete (kárpitok, huzatok, padlók, szőnyegek) tartalmaz újrahasznosított anyagot.

Hogy megy?

A közepes akkupakkal vezettük az Audi legfrissebb villanyautóját, a bruttó 82 kWh-ból legfeljebb 77 kWh energiát autózhatunk el. Ha nem hajtjuk, nem autópályán közlekedünk vele, akkor elég hetente feltölteni, 520 kilométeres elméleti hatótávja a gyakorlatban is teljesíthető. Könnyedén. Nálam a négyszáz kilométeres teszten 14 kWh/100 kilométer lett az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Q4 e-tron fogyasztása. Autópályán nem, de az M0-áson rendszeresen közlekedtem vele, és a hűvösebb reggeleken bizony a fűtést is benyomtam. Az autót a közös zsűri tesztre is elvittük. Itt váltott sofőrökkel, izgalmas domborzaton vezetve, 21 fokos klímával 30 kilométert autópályán is vezetve 16,9 kWh energiát fogyasztott 100 kilométerre vetítve, ami szintén jó eredmény. Ez 455 kilométeres hatótávot feltételez, amennyiből teljesíthető egy Budapest-Szombathely túra oda-vissza.

8

Villanymotorjának legnagyobb teljesítménye 150 kW, azaz 204 lóerő, nyomatékcsúcsa 310 Nm, ami mindenre elég, amit egy ilyen családias, üzleties autóval tenni lehet: kényelmesen utazni, határozottan előzni és csendesen dugóban araszolni. Ha sietni kell vele, legfeljebb 160-as tempóval autózhatunk az autópályán, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 8,5 másodperc alatt gyorsul fel. Fordulókörének átmérője mindössze 10,2 méter, az autó szabad hasmagassága 180 milliméter, így bátran lemehetünk a műútról vele.

6

Bírja a gyorstöltést, 10 perc alatt 125 kW-os töltőn akár 130 kilométerre elegendő hatótávot felszippanthat. Egyenáramú töltőn legfeljebb 11 kW-tal tölthetjük, így nem sok Lidl, vagy Penny parkolóban látunk majd Audit, az otthoni töltés, ha nem is örökkévalóságig, de legalább 40 óráig tart, így kifejezetten örültem, hogy a tesztautóval ingyen töltés is járt Mobiliti és Ionity kutakon.

Milyen vezetni?

Nincs egypedálos mód, nem a spórolás a lényeg ebben a Zwickauban karbonsemleges módon gyártott Audiban, hanem hogy érezzük jól magunkat. Van ugyan B üzemmód is, de simább és kellemesebb az utazás, ha nem a visszatöltésre gyúrunk. Marad hatótáv így is bőven. Persze, a para nem az utazás elején, hanem a végén köszön be…

10

Intelligens az úton, ha utolérünk egy másik autót megfelelően lassít, ha az lekanyarodik, felengedett menetpedállal szabadon gurul, de ha körforgalom, vagy kereszteződés következik, finoman lassít, hogy aztán átadja a fékezés lehetőségét a vezetőnek.

A 19-es kerekek és a feszes futómű kombinációja kemény rugózást ad, a nagy (kicsivel több mint 20 mázsa) tömeg érződik a kátyúkban, az adaptív lengéscsillapítás ellenére érdemes kerülni vele a rossz utakat. A kanyargós utakat kedveli, jól tapad az ívre, bár hátsókerék-meghajtású, nem lehet táncba vinni a fenekét.

9

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban kisebb akkumulátorral (nettó 52 kWh) és gyengébb motorral (170 lóerő) 16,55 millió forintért lesz a tulajdonunk egy szép Audi Q4 e-tron. A 40-es változatért 19,1 millió forintot, a tesztelt változatért pedig 25 millió forintot kérnek el a pénztárban. És van ennél feljebb: a Q4 e-tron quattro választható két villanymotorral is 195, illetve 220 kW teljesítménnyel (265-299 lóerő).

Kép és szöveg: Biró Csongor