Ami megy a Hyundainak az a Skodának nem megy

Éves szinten októberben 47 százalékkal visszaesett az autógyártás Csehországban – közölte a cseh autóipari szövetség. A problémák oka a koronavírus-járvány miatti leállások, illetve a nagymértékű csiphiány – szögezi le a közlemény.

Az idei első tíz hónapban összesen 899 855 autót gyártottak Csehországban, ami négy százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, amely 2014 óta az autógyártás leggyengébb éve volt.  Csiphiány miatt több hétig állt a legnagyobb cseh autógyártó, a Skoda Auto, hasonló gondjai voltak a Toyotának is, míg a Hyundai valamivel jobb helyzetben volt, a gyár csak időnként küszködött a csipek késésével.     A dél-koreai Hyundai október végéig 231 ezer autót gyártott, 28 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A Skoda Auto a tíz hónap alatt 547 174 kocsit gyártott, 11 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A japán Toyota 121 081 autója 8,5 százalékos visszaesést jelent.    A cseh autóipari szövetség szerint a problémák nem múltak el, ezért felhívta a kormányt, hogy ismételten vezesse be a korábban sikeres Antivirus programot, amelynek keretében támogatta az autógyártási szektort. A programnak is köszönhetően a Skoda Auto például a néhány hetes leállás alatt átlagbért tudott biztosítani alkalmazottainak.    Zdenek Petzl, az autóipari szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi problémák elsősorban a kis- és közepes vállalatokat, az autógyárak beszállítóit veszélyeztetik.     Mindhárom autógyárban október a gyengébb hónapok közé tartozott és az év végén további termeléskiesésekkel számolnak.