Meglepetés Kínából

kínai, Kínából, Kínában, kínai autóexport
Kínában októberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent az autóeladás éves összevetésben az ágazati termelést visszavető, nemzetközi csiphiány miatt.

A múlt hónapban 2,33 millió új járművet adtak el Kínában, ami 9,4 százalékos visszaesés tavaly októberhez képest – közölte a kínai autógyártók szövetsége, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers). Az októberi adat azért bír különös jelentőséggel, mert a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában az autóeladások jellemzően a kora ősszel szoktak megugrani a nyári, inkább pangással együtt járó időszak után.

A szövetség kimutatása szerint mindazonáltal az általános trenddel szembement az alternatív meghajtású NEV (new energy vehicles) autók eladási száma: tavaly októberről 135 százalékkal emelkedve 383 ezer volt a múlt hónapban. A NEV kategória foglalja magában a teljesen elektromos hajtás mellett a plug-in hibrid és a hidrogén üzemanyagcellás járműveket is.

A CAAM adatai szerint a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó 54 391, Sanghajban készített autót adott el októberben, ami kicsivel elmaradt a szeptemberi, 56 ezret meghaladó adattól. A Tesla szeptemberi eladási száma a legmagasabb volt azóta, hogy mintegy két éve megkezdődött a Tesla autók gyártása Kínában.    A CAAM szerint az idei utolsó negyedévben az enyhülő csiphiány hozzájárul majd ahhoz, hogy az autóipar fokozatosan visszaálljon a növekedési pályára.