Átadták a Nemzeti Kiválóság Díjakat

kiválóság
Magyarországon kimagasló tudású emberek ezrei, tízezrei dolgoznak minden ágazatban, a magyar mérnöki tudást, a magyar kutatók teljesítményét világszerte elismerik – mondta az innovációs és technológiai miniszter a Nemzeti Kiválóság Díjak átadásán.

Palkovics László hozzátette, jelenleg a globalizáció, a folyamatosan változó gazdasági és környezeti háttér, a digitalizáció szükségessé teszi, hogy a minőségi munka és szerepvállalás mellett a szervezetek képesek legyenek hozzáadott értéket teremteni. 2021-ben a versenyképesség elképzelhetetlen innovatív gondolkodásmód, zöld szemlélet, hatékony kommunikáció és digitális megoldások nélkül.
Kiemelte, a díjra kiírt pályázatban vállalkozások és közintézmények bizonyították, képesek megfelelni a 21. századi kihívásoknak.

A miniszter szerint Magyarország jövője szempontjából fontos, hogy az ország a lehető legtöbb területen zárkózzon fel az európai élvonalhoz, vagy vívjon ki magának legalább regionális szinten vezető szerepet.
“Nagy koponyákban, tehetséges fiatalokban sosincs hiány idehaza, azon kell még dolgoznunk, hogy a közmondásos magyar kreativitást magyar szabadalmakban, piacképes termékekben és szolgáltatásokban hasznosítsuk” – fogalmazott Palkovics László. Hozzátette: a megújuló felsőoktatás bázisán ennek érdekében hozzák létre a tudásra alapozó, de gyakorlatközpontú innovációs ökoszisztémákat a vállalkozások bevonásával.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a Nemzeti Kiválóság Díj elődje a Nemzeti Minőségi Díj volt, amely már az 1990-es években elismerte a hazai vállalkozások magas szintű szakmai munkáját. Most azért újították meg ezt az elismerést, mert úgy vélték eljött az ideje, hogy díjazzák azokat a szervezeteket, amelyek a magas minőséget garantáló folyamatirányítási rendszerrel szervezik működésüket.

A Nemzeti Kiválóság Díj pályázati felhívása a belföldi székhellyel rendelkező szervezetek széles körének teremt lehetőséget kiválóságuk bemutatására a kis-, közepes és nagyvállalatoktól a nonprofit szervezeteken át a közigazgatási, közszolgálati, oktatási, egészségügyi vagy szociális szolgáltatás területén működő szervezetig – ismertette a miniszter.

A közepes méretű termelő vagy szolgáltató szervezet kategóriában a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt., nagyméretű termelő vagy szolgáltató szervezet kategóriában a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., közigazgatási, közszolgálati, oktatási, egészségügyi vagy szociális szolgáltatást nyújtó szervezet kategóriájában pedig a Kodolányi János Egyetem és a Szolnok Városi Óvodák Szervezete részesült a Nemzeti Kiválóság Díjban. Az elismeréseket a rendezvényen Palkovics László és Lepsényi István, a Nemzeti Kiválóság Díj bizottság elnöke adta át az érintett szervezetek képviselőinek. Ezen felül kiosztották még a Nemzeti Kiválóság Elismerési Rendszer Okleveleket, az Európai Minőségmenedzsment Alapítvány (EFQM) okleveleit, valamint átadtak még egy Miniszteri Elismerő Oklevelet is.

A kiválóság kritériumrendszerét az EFQM (European Foundation for Quality Management) dolgozta ki, nyolc alapelve van. Azok a vállalatok bizonyulnak kiválónak, akik ezeknek megfelelnek, tehát képesek értéket adni vevőiknek, fenntarthatóságra törekszenek, módszeres innovációs tevékenységet folytatnak, folyamatosan fejlesztik szervezeti képességeiket, agilisan menedzselik folyamataikat, vezetőik példaképül szolgálnak és képviselik a tisztességes üzleti magatartást, tehetségeiket elismerik, valamint képesek az elért kiváló eredményeiket tartósan fenntartani. A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Knorr-Bremse csoport tagja, több mint harminc éve állít elő haszongépjármű-fékrendszereket Magyarországon, Kecskeméten. Budapesten kutatás-fejlesztési intézetében fejlesztik a cégcsoport legújabb innovációit. Közel 1000 főt foglalkoztat hazánkban.