Bajban a Lada

Vesta
A Lada autókat gyártó AvtoVaz orosz járműgyártó eladásai novemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek éves összevetésben, mert továbbra is akadozik a csip- és más alkatrészszállítás, aminek a következtében kevesebb autót tudnak átadni.

Az AvtoVaz azt közölte, hogy novemberben 26 ezer 373 Lada autót értékesített Oroszországban, 30,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly novemberben, ugyanakkor 3,1 százalékkal többet az előző hónaphoz képest.
A járműgyártó kimutatásai szerint a november végével záródott idei első 11 hónapban a hazai piacon eladott autóinak a száma 320 ezer 795 volt, ami 6 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ugyanakkor 1,8 százalékkal kevesebb a koronavírus-járvány előtti utolsó év (2019) első tizenegy hónapjával összevetve.

Novemberben a legkeresettebb Lada modell a Vesta volt, amelyből 9035-öt adtak el. A második legkeresettebb Grantából 7231-et értékesítettek, majd a Largus következett 5037-tel.

Legfrissebb adatok szerint Oroszországban 104 ezer autó készült októberben, 30 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Az idén októberben sorban már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek fel csökkenést, szeptemberben 26 százalékos, augusztusban 2 százalékos, júliusban pedig csaknem 9 százalékos esést regisztráltak éves összevetésben.    Az idei első tíz hónapban 1 millió 126 ezer személyautó készült Oroszországban, ami 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál.