Jó hír Németországból

Októberben a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, egy éve a legnagyobb ütemben nőtt az előző havihoz képest a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Októberben szezonális és naptári kiigazítással reáláron 2,8 százalékkal nőtt a német ipari termelés az előző havihoz képest a szeptemberi 0,5 százalékos havi csökkenés után. Elemzők 0,8 százalékos havi növekedést vártak októberre.    Az októberben elért 2,8 százalékos havi növekedés egy éve a legmagasabb lett.     A 2020 októberihez képest 0,6 százalékkal maradt el a német ipari termelés az idén októberben. Szeptemberben 0,4 százalékos volt az éves elmaradás.     A válság által nem érintett utolsó hónappal, 2020 februárjával összevetve a német ipari termelés az idén októberben 6,5 százalékkal volt elmaradásban.

Az ipari termelés az energiaipar és az építőipar nélkül októberben a szeptemberihez képest 3,2 százalékkal emelkedett Németországban. A beruházási javak termelése 8,2 százalékkal nőtt, a járművek és alkatrészeik gyártása pedig 12,6 százalékkal. Az alapanyagok termelése 0,4 százalékkal csökkent havi bázison októberben, az élelmiszereké pedig 0,1 százalékkal lett alacsonyabb. Az energiatermelés 0,9 százalékkal nőtt havi bázison októberben, az építőipari termelés pedig 1,2 százalékkal emelkedett.