Teszten a konnektoros Kia Sorento

Év Magyar Autója

Sorento
A legnagyobb európai Kia legzöldebb változata járt nálunk. Mivel minden nap töltöttük, a benzinért keveset fizettünk. Nemcsak a szállítható személyek, hanem a garanciás évek száma is hét, ami példátlan a kategóriában.

A koreai márka 2020-ban két díjat is nyert autóival, az Év Magyar Autója verseny 2022-es kiadásában a Kia Sorento Plug-in Hybrid az Év Zöldautója 2022 díjért indul a hibrid szabadidő-autók kategóriájában.

Hogy néz ki?

A Kia nagytestű, hét üléssel is rendelhető szabadidő-autója tavaly újult meg, idén megérkezett a hazai piacra a konnektoros változat. Az elődjénél rövidebb túlnyúlásokkal rendelkező modell hosszúsága 4,8 méterre nőtt (+10 milliméter), a tengelytávolság pedig immáron 2815 milliméter (+35 milliméter). A csomagtér egyenesen óriási, hiszen 604-1988 literes a befogadóképességet, még hétüléses használat esetén is marad 175 liter az utasok mögött.

sorento_csomagter

Tágas – extrém tágas – utasterében csend és béke honol, meg persze hideg. Amint beindítom a fűtést, feléled a benzinmotor és meleg lesz. A kocsi nagyon jól néz ki (pontosabban jó ránézni), arculata hagyományosabb és konzervatívabb, nem ültették fel az EV6-Sportage divatvonatra. Szerencsére. A LED-fényszórók jól látszanak és jól láttatnak, a vetítési kép kiváló, az automatikus fényszóróvezérlés egész jó, de okosabb, ha mi magunk váltogatjuk a hosszú és a rövid fényt.

Csúcsfelszereltséggel kaptam kézhez az autót, így nem szenvedtem semmiben sem hiányt, ülésfűtés melegített, Bose hangszórókból (tucatnyi van belőlük) szólt a zene, a 19 hüvelykes kerekeken Continental téli gumik feszültek, a vetített kijelző gazdag tartalommal tájékoztatott, a hatalmas (10,25 hüvelykes) érintőképernyő pedig a legtöbb információs igényt menet közben is kiszolgálta. Egyet nem közölt sosem, pedig érdekelt volna, hogy mennyi villamos energiát fogyaszt (kWh), de végül, ha 45 kilométer alatt elfogyott 10-11 kWh (töltési veszteséggel együtt, teljesen nem lehet lenullázni az akkut, nagyjából negyedét tartogatja az apokalipszis utáni percekre), akkor az mintegy 24-25 kWh/100 kilométeres fogyasztásnak felel meg.

sorento_hatotav2

Az ergonómia majdnem kiváló, ösztönösen megtaláljuk a funkciókat (a klíma és a hangvezérlés külön gombokat kapott), a kormányfűtés azonban a középkonzol aljára került, a menetválasztó tekerőgomb mellé, amit vezetés közben elég nehezen tapintunk ki, ahogy a hibrid/automatikus/elektromos üzemmódválasztót se találjuk meg könnyen. Váltó gyanánt tekerőkapcsolót ad, meg lehet szokni: balra tekerve hátramenetet, jobbra tekerbve előre menetet kapcsol.

A hangulat egyértelműen amerikai (ez már a külső dizájnból is egyértelmű), erre utal a hátsó ajtókba épített normál méretű palacktartó.

sorento2

A középső üléssor is fejedelmi kényelmet kínál, az üléspad 1/3-2/3 arányban osztottan tologatható. A harmadik üléssor inkább csak gyerekeknek jelent megoldást, felnőtteknek kellemetlenül szűk, de a szükség nagy úr.

Ahogy már említettem, a csomagtartó öt üléssel használva óriási (nyolcszáz literes előre tolt üléspaddal, 604-809 liter; hét üléssel is marad 175 liternyi hely a csomagoknak, két üléssel két köbméter a hasznos raktér), a töltőkábelek a padló alatti rekeszekben lapulnak. A háttámlák döntése villanymotoros, az ötödik ajtó gombnyomásra tárul fel. Azaz nemcsak, néha elég csak megállni a kocsi mögött. Az egyhetes teszt alatt nem derült ki számomra, hogy mi a titok nyitja. Karomban tartva az 1,9-es karácsonyi fenyőt próbáltam láblendítéssel, rugdosással kinyitni, de nem ment. Távirányítóról annál inkább. Máskor pedig akkor is kinyílt, amikor nagyon nem akartam – például a garázsajtó tövében. Elég volt megállni mögötte, kulccsal a zsebben, hogy feltáruljon az ajtó. Persze, én ellenálltam és visszalöktem, hogy ne tegyünk kárt egymás vagyonában.

Hogy megy?

A Sorento phev hajtásáról 1,6 literes turbós, 180 lóerős benzinmotor és egy 91 lóerős villanymotor kettőse gondoskodik, a rendszerszintű teljesítmény 265 lóerő, az elérhető csúcsnyomaték 350 Nm. Mindkét motor a kocsi orrában kapott helyet, a hátsó kerekekre a hajtást osztómű és kardántengely viszi át, a 4×4-es hajtáshoz nem kell villamos energia. A villanymotor önállóan is képes mozgatni a nagytestű szabadidő-autót, legnagyobb nyomatéka 304 Nm.

sorento3

13,8 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátora városban akár 70 kilométer helyi kibocsátásmentes hatótávot is lehetővé tesz – ezt állítja a Kia, de sajnos a valóságban sokkal szerényebb hatótávval kell megelégednünk. legfeljebb 48 kilométerre lenne elég a hosszú órákon át gyűjtött energia (maximum 3,3 kW teljesítménnyel, 16 amperrel lehet tölteni Type 2-es csatlakozóról; a gyári töltő 12 amperes, így a jobb otthoni infrastruktúrával rendelkezők 2,5 kW-tal is töltögethetnek a garázsban), de ha használjuk a fűtést és a klímát, már a 40 kilométernyi elektromos hatótávnak is örülhetünk (ha nincs emelkedő és nem kell gyorsítani az M0-ás felhajtón). Ha rendszeresen töltjük az akkumulátort (ami otthon 10 amperrel napi 5-6 órás konnektorra szoktatást jelent) és nem közlekedünk vele 100-120 kilométernél többet, akkor nagyjából annyit fogyaszt az autó, mint tette nálam: 3,5 litert/100 kilométerenként, plusz 12-13 kWh energiát, azaz mintegy 5 liter benzinnek megfelelő energiát 100 kilométerenként – ami nagyon is szép eredmény egy ekkora autótól. Ha nem töltjük az üresen 21 mázsás Sorentót, jóval magasabb, 7-8 liter körüli átlagfogyasztással számolhatunk országúti üzemben, városban megeszi a 10-12 litert is, ahogy autópályán is bátran eléget nagy sebességnél 9-10 liter benzint 100 kilométerenként. Tankolni gyakran kell benzinnel is, a tankja a normál változat 67 literjéhez képest csak 47 literes.

sorento6

Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 8,7 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége kinyújtott nyakkal 193 kilométer/óra.

Milyen vezetni?

Az üléspozíció magas, jól látjuk az utat, hasznosak a nagy méretű oldalsó visszapillantó tükrök, a vaskos A-oszlop azonban sokat kitakar. Ha a fiam nem szól, hogy balról a villamos síneken gyalog érkezik egy srác kezében két nagy szódás palackkal és nem szándékozik megállni, bizony elütöttem volna. Teljesen kitakarta az oszlop.

sorento4

Az elöl McPherson, hátul multilink futómű stabil, rugózása a plusz teher (akkumulátor, villanymotor, teljesítményelektronika, kábelek) ellenére is kényelmes. Tapadásvesztéskor alulkormányozott, de könnyen és jól uralható, az automatikus 4×4 hajtás és a hamar beavatkozó ESP jól kezeli az ilyen helyzeteket. A fékerő megfelelően adagolható. Különösebb vezetési élményt ne várjunk tőle, a Sorento phev erőssége a takarékos kényelem. Illetve a kényelmes takarékosság.

sorento5

Mennyibe kerül?

A Kia Sorento Plug-in Hybrid nagycsaládos kedvezmény nélkül 15,19 millió forintba kerül, a hétüléses kialakítást ingyen kapják a támogatást igénylők, így ebből az árból lejön 2,5 millió forint. A tesztelt Kryptonite csúcsverzió felára 3,5 millió forint, a tesztautó listaára 18,69 millió forint. De ez még mindig jóval kevesebb, mint a hasonló technikát, technológiát és kényelmet felvonultató német, japán, svéd és amerikai konkurensek. Hét év garanciát ráadásul egyikük sem ad.

Kép és szöveg: Biró Csongor

sorento_kozos_teszt