Amerikában épít csipgyárakat az Intel

Az amerikai Intel, a világ egyik vezető számítógépalkatrész-gyártója 20 milliárd dollárért két félvezetőgyártó üzemet tervez építeni Ohióban.

Pat Gelsinger, a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az üzemek Licking megye New Albany településén fognak működni, nem messze Columbus városától. Az építkezés még az idén elkezdődik és a létesítményeket várhatóan 2025 végén adják át. Az üzemek legalább 3000 munkahelyet teremtenek majd. “Arra számítunk, hogy ez a hely a világ legnagyobb félvezetőgyártó létesítménye lesz. Segítettünk létrehozni a Szilícium-völgyet, most pedig az ország szilícium szívét hozzuk létre” – mondta Gelsinger.    Tavaly az Intel bejelentette, hogy csipgyárat épít Arizonában és Új-Mexikóban, összesen 23,5 milliárd dollár értékben.    A vállalat arra törekszik, hogy csökkentse az ázsiai gyártók félvezető szállítmányaitól való függőségét.

Az Egyesült Államok részesedése a globális csipgyártásban jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, jelenleg mintegy 12 százalék, holott 1990-ben még 37 százalék volt – a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA adatai szerint.

Az amerikai Gartner piackutató vállalat a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a félvezetőipari ágazat bevétele 2021-ben az előző évihez képest 25,1 százalékkal 583,5 milliárd dollárra emelkedett, és az első alkalommal lépte át az 500 milliárd dolláros küszöböt.         Andrew Norwood, a Gartner kutatási elnökhelyettese akkor azt mondta, hogy a válság utáni gazdasági fellendülés közepette szállítási ellátási hiány lépett fel a félvezetőipar termékeiből, ami elsősorban az autóipart érintette hátrányosan. Az erős kereslet, valamint a nyersanyagárak emelkedése jelentősen megemelte a félvezető termékek átlagárát (ASP), ami nagyban hozzájárult az ágazat 2021-es bevételének a növekedéséhez.    A Gartner kimutatása szerint tavaly a Samsung Electronics visszaszerezte vezető helyét az Inteltől, a dél-koreai cég piaci részesedése 13 százalék volt az amerikai vállalat 12,5 százalékával szemben.