Nissan Qashqai teszt: jól sikerült

Qashqai
Az új Nissan Qashqai csakis valamilyen hibrid változatban létezik, a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt szabadidő-autóból ezúttal az indítómotor-generátoros lágy hibrid járt nálunk. Teljes pompában.

Hogy néz ki?

Bár vonalvezetése ismerős, teljesen megújult a Nissan Qashqai a Renault-Nissan CMF-C kompakt platformján. Ugyan a karosszériája az elődnél 3,5 centivel hosszabb (442,9 centi hosszú), 2 centivel nagyobb tengelytávolságú (266,6 centi) és 3,2 centivel szélesebb (183,8 centi), valamint 2,5 centivel magasabb is (161,5 centiméter), tömege a 41 százalékkal javított torziós merevsége ellenére is 60 kilogrammal csökkent (alumíniumból készülnek az ajtók, a motorháztető és az első sárvédők, a csomagtérajtó pedig szálerősítéses műanyag). Csomagtartója 461 literes, lehajtott ülésekkel 1593 literre bővíthető. Praktikusan megosztható, így külön fakkban vihetjük haza a frissen vágott kecskét és a káposztát. A tesztautó fényszórója mátrix-LED technológiával borította be fénnyel az autó előtt az utat, szoftvere tizenkét külön-külön vezérelt szegmensre bontja a lámpa fénycsóváját, amelyek automatikusan kikapcsolhatók, így maximálisan megvilágítja a gépkocsi előtti útfelületet anélkül, hogy a forgalom többi résztvevőjét vakítaná.

qash6

Arca egyedi, a jövő Nissanjai mind ezt a maszkot viselik majd, alaktényezője nem világelső, csupán 0,316.

preview-928x522

Az utastér kialakítása, felépítése és funkcionalitása is prémium jellegről árulkodik, a sofőr több forrásból tájékozódhat: a teljesen digitális TFT kijelző 12,3 hüvelykes, a szélvédőre vetített kijelző 10,8 hüvelykes, a központi, HD felbontású képet adó érintőképernyő 9 hüvelykes. A gyémántmintás nappa bőr ülések a Tekna+ felszereltséghez járnak, kényelmesek, jól tartanak, fűthetők és masszíroznak is. Hátul is jó utazni, a hátsó ajtók közel derékszögben nyílnak, a be- és a kiszállás könnyű az autóba. A telefontükrözés vezeték nélkül is jól működik, az USB A csatlakozó mellett van C, de vezeték nélküli töltésre is van lehetőség.

qash1

Hogy megy?

Motorfronton a legnagyobb újdonság, hogy csakis lágy és teljes benzines-elektromos hajtáslánccal érhető el a Nissan Qashqai: az 1333 köbcentis, négyhengeres turbós benzinmotor (szívó- és kipufogó oldalon is változó vezérlésű) 12 voltos lágy hibridrendszert kap (tömege 22 kilogramm) és 140, valamint 158 lóerős teljesítménnyel, 6 fokozatú kézi vagy az erősebbnél automatikus váltóval (CVT) vihető. Az erősebb verzió összkerékhajtással is rendelhető, amivel az alapesetben csatolt lengőkaros hátsó futómű helyett már multilink rendszer. Elsőkerék-hajtású tesztautónkban az erősebb motor dolgozott (legnagyobb forgatónyomatéka 260 Nm) hatfokozatú kézi sebességváltóval társítva, a csúcsfelszereltséggel együtt az autó 20 hüvelykes kerekeket (Vredestein téli gumikkal 235/45 R 20 méretben) és független hátsó futóművet is kapott (a 20-as kerék nem fér be a csatolt lengőkarokos futómű hosszlengőkarjaitól). A váltókar hosszú úton, határozatlan megvezetéssel dolgozik, könnyen összekeverhetjük a fokozatokat.

qash3

130 kilométer/órás tempónál 2650-et forog a főtengely, az üresen tizennégy mázsás autó álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 9,5 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége 206 kilométer/óra lehet.

Milyen vezetni?

Rég vezettem ilyen jól összerakott Nissant, az új Qashqai egyértelműen szintet lépett az elődjéhez képest, nem túlzok, ha azt mondom rá, hogy prémium a jellege. Ez igaz a vezetésére is: csendes, kényelmesen rugózik, feszesen kanyarodik, erejét jól osztja be és a benzinnel sem mohó. 9,9 literes átlaggal vettem át az autót, de előttem celeb vezetgette, aki valószínűleg nem kapcsolt sebességet 2-estől feljebb. Nálam téli üzemben, főként városi és elővárosi közlekedésben – 500 kilométer alatt – 7,2 litert fogyasztott az autó 100 kilométerenként.

qash_fogyasztas

Mennyire biztonságos?

A Qashqai nemcsak, hogy megkapta az ötcsillagos értékelést az Euro NCAP-től, hanem egy díjjal is megjutalmazta a modellt a szervezet, mégpedig a kisméretű szabadidő-autó kategória legbiztonságosabb címét nyerte el a modell.

qash7

Az Euro NCAP 91 százalékra értékelte a Magyar Év Autója 2022 díjra jelölt Qashqai-t mind a felnőtt mind pedig kiskorú utasok védelmének esetében. A CMF-C platform egyik újdonsága a Nissan által kifejlesztett ultramagas-szilárdságú acél elemek használata. Az autóba középső légzsákot is szereltek – első alkalommal a Nissan európai termékei között – ami megóvja a vezetőt, illetve az anyósülésen ülő utast attól, hogy egy oldalirányú baleset esetén a fejük egymásnak ütközzö. Felnőttutas-védelemben a Qashqai a maximális 16 pontot kapta. A maximum 24-ből 23,8 pontot kapott az autó a gyermekutas-védelem esetén, és a maximális 12 pontot érte el a modell a gyerekülés-védelem tekintetében. 70 százalékot teljesített a kerékpárosok és járókelők védelmében.

qash5

Intelligens vészfék-asszisztense automatikusan fékez, ha gyalogost vagy kerékpárost észlel az autó várható nyomvonalában. Ezzel nem is volt baj, ám a kormányzásba aktívan beavatkozó sávtartó okozott kellemetlen meglepetést. Nem egyszer. Az történt, hogy végre Budapest környékén is leesett a hó, a havas úton pedig a kamerás vezetősegédek elveszítik a józan eszüket. Ahelyett, hogy a védelmi funkciók egy része kikapcsolna a rossz látási viszonyok és a hóval teljesen elfedett útburkolat láttán, inkább a veszélyeztetés mellett döntött az autó őrangyala. Nem elég, hogy ellenkormányzott – feltételezve, hogy akaratlanul elhagyom a sávom -, hanem még jól bele is fékezett. Az ellenkormányzásból így ellenem kormányzás lett: nagyon közel volt a baleset. Menet közben nem könnyű kikapcsolni a sávtartót, mert több menüben kell jóváhagyni a tiltást. És nem elég simán kikapcsolni a sávtartót, az emergency lane névre hallgató funkciót is ki kell iktatni, ráadásul minden elindulás után. Kétszer hozta rám és a többi közlekedőre a frászt a Qashqai, harmadszorra nem hagytam, már elindulás előtt kiirtottam minden vezetősegédet: kösz, propilot!

qash_motor

Mennyibe kerül?

A legolcsóbb Nissan Qashqai 9,199 millió forintba kerül (Visia felszereltség), a tesztelt Tekna+ változatban az 158 lovas motorral szerelt autó alapára 13,599 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor