Sosem vettünk még ennyi használt autót

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly, ez 3,4 százalékkal haladja meg az előző évit, amikor 791 ezer volt a belföldi átírások száma. Ezzel a használt személyautók hazai piacának forgalma nem egészen egy évtized alatt a duplájára emelkedett.

A forgalomban lévő személyautók átlagéletkora 15 év, ami a használtautó-piacon gazdát cserélő járművek összetételében is meglátszik: tavaly az adásvételek több mint 75 százalékának tárgya legalább tízéves jármű volt. A használtautó-kereskedők között egyedüliként országos hálózattal rendelkező Das WeltAuto közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a használtautó-piac felpörgését az emelkedő kínálati árak sem fékezték tavaly. Bizonyos modellek esetében akár 15 százalékos drágulás is megfigyelhető volt, és az árak várhatóan addig emelkednek, amíg az újautó-piacon helyre nem áll a rend – jelezték.

Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója a közleményben kifejtette: a csiphiány miatt jelentősen megnőtt a gyártási és kiszállítási idő a világ összes autógyártójánál, ennek köszönhetően a vásárlók az új autók helyett a használt autók felé fordultak. A növekvő kereslet viszont csökkenő kínálatot eredményezett, ami pedig felhajtotta az árakat.    A piaci várakozások alapján az árak tovább emelkedhetnek 2022-ben, hiszen az újautó-piac az előzetes prognózisok szerint legkorábban 2022 második felében, pesszimista vélekedések szerint 2024-re állhat helyre – tették hozzá a közleményben.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó  Porsche Hungaria használt autó üzletága, amely 30 márkakereskedésből álló értékesítői hálózattal rendelkezik. A teljes hálózat 2021-ben 7442 gépkocsit értékesített Magyarországon, amellyel a 0-7 éves korosztályban, a kereskedések által eladott használt autók között közel 20 százalékos részesedést ért el.