Speciális magyar járműveket fejlesztenek

Gamma
A Gamma Műszaki Zrt. modulárisan felépülő katasztrófavédelmi eszközrendszert fejlesztett, amely a BM katasztrófavédelmi rendszerében lévő elemeket kiegészítve növeli a hatékonyságot, és bővíti a meglévő műveleti képességeket – közölte a társaság.

A fejlesztést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI Alap) 266,7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segítette a kis-, közép- és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatására szóló programban.    A pályázat megvalósítása során kifejlesztették az RDO-4332 típusjelű Komondor bázisjárművet, valamint néhány speciális cserefelépítményt hoztak létre, például sebesültszállításra. Ezen kívül a cserefelépítmények hordozására alkalmas nehézterepi pótkocsit fejlesztettek.    A pályázaton elszámolt összköltség nettó 762 millió forint volt, de a teljes projekt költségvetése ennél magasabb, mert a pályázat megvalósítása mellett több kapcsolódó terméket is fejlesztettek – közölte a társaság.

A piaci lehetőségekről a cég úgy véli, hogy a speciális védelemmel ellátott jármű olyan szervezeteknél is érdeklődésre tarthat számot, ahol a személy- és vagyonvédelem biztosítása rendkívüli körülmények között oldható csak meg. Ilyen lehet például lőtéri tüzek oltása, vegyi üzemek, üzemanyag lepárlók, palacktárolók kármentesítése, vagy éppen nukleáris üzemek baleset-elhárítása.    A társaság közölte, sorozatgyártást nem terveznek, a kifejlesztett termékeket csak konkrét megrendelésre, a vevő által meghatározott végleges követelményeknek megfelelően, kis szériában gyártják majd.

A Gamma Műszaki Zrt. értékesítési nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 2,5 milliárd forintot, adózott eredménye 391,7 millió forint volt. Tavaly a társaság értékesítési nettó árbevétele több mint 6,4 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 1,024 milliárd forintot tett ki.